OVB bilježi profitabilni rast

OVB bilježi profitabilni rast

• Rast prometa i znatno poboljšanje rezultata
  • Porast broja klijenata i savjetnika

Köln, 12. studenog 2014. – Europski davatelj financijskih usluga OVB u prvih devet mjeseci godine bilježi pozitivan tijek poslovanja. To znači porast prometa od 3,3 posto – u trećem kvartalu oko 5,4 posto. Operativna dobit (EBIT) je nakon devet mjeseci oko 8,3 mil. € i time za 23,4 posto veća u odnosu na prošlu godinu. Također se baza klijenata u Europi može dalje izgrađivati. Do 30. rujna 2014. ukupni broj klijenata bio je 3,15 mil. Broj licenciranih savjetnika – centralna vrijednost OVB-a – porasla je u proteklih devet mjeseci za 5,7 posto na 5.231.

U Njemačkoj, Češkoj i Austriji bilježili smo, usprkos lošim uvjetima, stabilan tijek poslovanja naših društava. Zahvaljujući našem poslovnom modelu i pristupu savjetovanja naši klijenti na bitnim tržištima nam bezuvjetno vjeruju. Uzimajući u obzir val neprestanih regulacija kojima se ne nadzire kraj i djelomično nediferenciranih prijedloga, prije svega zaštite potrošača, to izuzetno cijenimo“, komentirao je predsjednik Uprave dioničkog društva Michael Rentmeister pozitivan razvoj koncerna u prvih devet mjeseci. „Veseli me da nam je u takvom teškom tržišnom okruženju kao što je njemačko uspio blagi porast.

Dinamičan poslovni razvoj u širem dijelu Europe

Promet OVB-a je porastao. Moramo navesti zemlje kao što su Italija, Švicarska, Španjolska, Slovačka, Poljska i Mađarska koje bilježe odličan porast prometa.

Posebno smo ponosni što smo postigli te rezultate bez pozitivnih vanjskih utjecaja kao što su posebni regulacijski faktori ili potpore. Tijek poslovanja 2014. pokazuje: dosljedno i koncentrirano djelovanje temeljem vlastite snage je isplativo. Što tek možemo učiniti za ljude kada bi naše usluge mogli nuditi pod stabilnim i pouzdanim uvjetima i manje ideološki nametnutim regulacijama?“, glasio je provokativni rezime gospodina Rentmeistera.

Promet koncerna u razdoblju od siječnja do rujna 2014. iznosio je oko 156,0 mil. eura, što je porast od 3,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Natprosječno povećanje rezultata

Operativna dobit (EBIT) koncerna poboljšana je u odnosu na prvih devet mjeseci 2013. s 6,7 mil. eura za 23,4 posto na 8,3 mil. eura. EBIT marža koncerna, vezana na ukupnu proviziju od prodaje, poboljšala se u razdoblju izvještaja na 5,3 posto naspram 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Učinak po dionici, što je OVB zaradio svojim dioničarima u prvih devet mjeseci 2014., se povećao od 0,38 eura na 0,45 eura.

Pregled: Porast operativnih rezultata

OVB učvršćuje očekivanja u godini 2014. naspram 2013. te promet lagano proširuje kako bi na tom temelju, naspram prethodne godine, mogao ostvariti znatno veći operativni rezultat. „Želimo rasti i koncentriramo se dalje na naše snage kao i na našu dalekosežnu europsku prisutnost te sveobuhvatnu OVB ABS-sistematiku (Analiza-Besplatno savjetovanje- Servis). Istodobno unutar koncerna investiramo u izgradnju modularne podrške prodaji kako bi posrednici u tome bili bolji“, govori Rentmeister o smjeru u kojem želi ići. Rentmeister vidi novi poredak europskog, ali prije svega njemačkog tržišta preventivne skrbi. „Samo savjetnici za osobne financije s cjelovitim pristupom savjetovanju i jasnim obećanjem usluge će, s našeg stajališta, nizati uspjehe na tržištu. OVB odobrava stoga izričite napore cijelog sektora za pružanje financijskih usluga kroz standarde i normiranje financijskog savjetovanja za potrošača i javnost kako bi ih učinili razumljivijim i jasnijim. Mi u tome vidimo veliku mogućnost da stvarnu uslugu posrednika za financije činimo jasnijom te time poboljšamo svoju sliku u javnosti“, obrazložio je Rentmeister ovaj, za sektor, značajan korak.

O OVB koncernu

OVB koncern sa sjedištem Holdinga u Kölnu jedan je od vodećih europskih davatelja financijskih usluga. Od osnutka 1970. godine sveobuhvatno savjetovanje privatnih kućanstava u središtu je poslovne djelatnosti OVB-a. OVB surađuje s više od 100 renomiranih davatelja proizvoda i nudi konkurentne proizvode za individualne potrebe svojih klijenata kod osiguranja egzistencije, starosne skrbi, izgradnje imovine, zaštite imovine kao i izgradnje kapitala. OVB je prisutan u 14 europskih država. Oko 5200 profesionalnih savjetnika za osobne financije brine za oko 3,2 mil. klijenata. Godine 2013. OVB Holding d.d. zaradio je, sa svojim društvima kćerima, ukupnu naknadu od prodaje u visini od 204,8 mil. eura kao i EBIT od 10,2 mil. eura. OVB Holding d.d. od srpnja 2006. notiran je na frankfurtskog burzi vrijednosnih papira (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Pokazatelji OVB koncerna za prvih devet mjeseci 2014.

Operativni pokazatelji Jedinica 01.01. –30.09.2013. 01.01. – 30.09.2014. Promjena
Klijenti (30.06.) broj 3,03 mil. 3,15 mil. + 4,0 %
Financijski savjetnici (30.06.) broj 4.951 5.231 + 5,7 %
Novi ugovori broj 349.884 373.066 + 6,6 %
Ukupna naknada od prodaje Mil. eura 151,0 156,0 + 3,3 %
Financijski pokazatelji Jedinica 01.01. –30.09.2013. 01.01. – 30.09.2014. Promjena
Dobit prije oporezivanja (EBIT) Mil. eura 6,7 8,3 + 23,4 %
EBIT-marža* % 4,4 5,3 + 0,9 %-Pkt.
Dobit koncerna Mil. eura 5,4 6,5 + 20,3 %
Dobit po dionici (nerazvodnjeno) Eura 0,38 0,45 + 18,4 %

Pokazatelji prema regijama za prvih devet mjeseci 2014.

Jedinica 01.01. – 30.09.2013. 01.01. – 30.09.2014. Promjena
Srednja- i istočna Europa
Klijenti (30.06.) broj 2,06 mil. 2,17 mil. + 5,3 %
Financijski savjetnici (30.06.) broj 3.128 3.284 + 5,0 %
Ukupna naknada od prodaje Mil. eura 83,1 80,0 - 3,7 %
EBIT Mil. eura 7,5 7,0 - 6,2 %
EBIT-marža* % 9,0 8,8 - 0,2 %-Pkt.
Klijenti (30.06.) broj 644.365 628.867 - 2,4 %
Financijski savjetnici (30.06.) broj 1.375 1.371 - 0,3 %
Ukupna naknada od prodaje Mil. eura 44,0 44,2 + 0,3 %
EBIT Mil. eura 4,6 4,6 - 0,2 %
EBIT-marža* % 10,5 10,4 - 0,1 %-Pkt.
Klijenti (30.06.) broj 321.921 353.253 + 9,7 %
Financijski savjetnici (30.06.) broj 448 576 + 28,6 %
Ukupna naknada od prodaje Mil. eura 23,9 31,8 + 33,1 %
EBIT Mil .eura 0,9 3,4 + 258,5 %
EBIT-marža* % 3,9 10,6 + 6,7 %-Pkt.