OVB Holding d.d. rast profita postiže usmjerenjem na vlastite snage

• Povećanje dividende na 60 eurocenti
  • Proširenje svoje tržišne pozicije u Europi
  • Povećanje prodaje i zarade
  • Broj klijenata i savjetnika u porastu

Köln/Frankfurt na Majni – Tijekom predstavljanja OVB-ovih poslovnih rezultata za 2014. godinu, Michael Rentmeister, predsjednik Uprave OVB-a, izjavio je: „Povećanje navodne uključenosti građana pod „krinkom“ zaštite potrošača, koja se kontinuirano provlači u zakonodavnim inicijativama za regulaciju tržišta, ometa nas pri ispunjenju društvenog ugovora. Bez obzira na to OVB je, tijekom posljednjih godinu dana, povećao broj novih savjetnika za osobne financije i novih klijenata te je ojačao svoju poziciju vodećeg davatelja financijskih usluga.

Ukupna provizija od prodaje u 2014. godini iznosila je 214 milijuna eura, što je za 4,5 % više u odnosu na 2013. godinu. Rast prodaje se odnosi najviše na: južnu i zapadnu Europu s izuzetno pozitivnim rastom od 33 %, to jest 43,8 milijuna eura (u odnosu na 33 milijuna eura 2013. godine). Značajan porast prihoda bilježi, uz Italiju i Švicarsku, Španjolska. U Njemačkoj je ukupan prihod od prodaje povećan za 2,4 %, na 62,8 milijuna eura (u odnosu na 61,3 milijuna eura iz 2013. godine). U srednjoj i istočnoj Europi prodaja je dosegla visoku razinu od 107,4 milijuna eura (u odnosu na 110,5 milijuna eura u 2013. godini). Značajan porast prodaje ostvarile su Mađarske, Slovačka, Poljska i Rumunjska.

Operativna dobit koncerna iznosila je 12,3 milijuna eura. U odnosu na 2013. godinu, kada je ona iznosila 10,2 milijuna eura, to je porast od 20,1 %. Očekivanja s početka godine su sada potvrđena.

S obzirom na goleme izazove u cijeloj Europi još jednom smo pokazali svoju snagu koja je usklađena s međunarodnim prilikama i upravljanjem rizikom.Ponosan sam što nas u svakodnevnim aktivnostima nisu ometale brojne nepotrebne i nerazumne prepreke, nego smo se usredotočili na ljude koji trebaju naše usluge zbog neefikasnosti sustava socijalne sigurnosti i demografskih trendova. S pomoću jednostavnog recepta ostvarili smo snažne rezultate“, komentirao je Rentmeister OVB-ova postignuća.

U prošlogodišnjem poslovnom uspjehu sudjelovali su i dioničari. Predsjednik Uprave najavio je glavnu skupštinu za 3. lipnja 2015. Osim toga, predložio je, u odnosu na 2013. godinu, dividendu veću za 5 eurocenti, to jest 0,60 eura po dionici iz akumulirane neto dobiti u 2014. godini.

Prioriteti u 2015. i pregled

OVB želi razviti strategiju kako bi u 2016. postao vodeći u sustavu prodaje financijskih usluga u Europi. Koncern dosljedno provodi definirane temeljne mjere prema naprijed. Uprava podržava takav stav i tijek poslovanja. Dakle, tržišni uvjeti će ostati izazov, a OVB ostaje pouzdan partner za financijske posrednike. „Takva predvidljivost i daljnje poboljšanje naših poslovnih procesa će dodatno povećati atraktivnost OVB-a za nove posrednike u konsolidiranom tržišnom okruženju“,komentirao je Rentmeister „plan puta“ za 2015. godinu.

Nakon uspjeha koji je OVB postigao u teškim uvjetima u 2014. godini, tvrtka uočava dobre prilike za potvrdu tog blagog porasta prihoda i operativne dobiti i u 2015. godini.

O OVB holdingu

OVB Holding je, sa sjedištem u Kölnu, jedan od vodećih europskih pružatelja financijskih usluga. Od osnutka 1970. godine u središtu OVB-ova poslovanja je savjetovanje orijentirano na klijenta i privatna kućanstva, osiguranje, stvaranje i povećanje imovine te osiguranje mirovine. OVB trenutno savjetuje oko 3,2 milijuna klijenata diljem Europe te surađuje s više od 100 renomiranih partnera. Holding je prisutan u 14 zemalja, gdje je zaposleno 5173 savjetnika za osobne financije. U 2014. godini OVB holding je sa svojim podružnicama ostvario ukupnu proviziju od prodaje u iznosu od 214 milijuna eura i dobit prije kamata i poreza (EBIT) u iznosu od 12,3 milijuna eura. Od srpnja 2006. godine Holding je notiran na frankfurtskoj burzi vrijednosnih papira (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Podaci OVB holdinga za poslovnu godinu 2014.

Operativni podaci Mjerna jedinica 2013. 2014. Promjena
Klijenti (31.12.) broj 3,08 mil. 3,22 mil. + 4,5 %
Savjetnici za osobne financije(31.12.) broj 5.082 5.173 + 1,8 %
Prihod od prodaje euro (u mil.) 204,8 214,0 + 4,5 %
Financijski podaci
Dobit prije kamata i poreza (EBIT) euro (u mil.) 10,2 12,3 + 20,1 %
Dobit prije kamata i poreza- marža* % 5,0 5,7 + 0,7 %
Konsolidirana neto dobit euro (u mil.) 8,0 8,7 + 8,7 %
Podaci o OVB-ovim dionicama
Temeljni kapital (31.12.) euro (u mil.) 14,25 14,25 ± 0,0 %
Broj dionica (31.12.) komadi(u mil.) 14,25 14,25 ± 0,0 %
Zarada po dionici (osnova) euro 0,56 0,61 + 8,9 %
Dividenda po dionici** euro 0,55 0,60 + 9,1 %

Podaci prema regijama za poslovnu godinu 2014.

Mjerna jedinica 2013. 2014. Promjena
Klijenti (31.12.) broj 2,11 mil. 2,21 mil. + 4,7 %