OVB na pravom putu u prvoj polovici 2016.

OVB na pravom putu u prvoj polovici 2016.

Köln, 10. kolovoza 2016. – Europski koncern za financijsko posredovanje, OVB, uspješno je završio prvu polovicu 2016. godine: ukupne provizije od prodaje povećale su se za 4,4 posto na 115,8 milijuna eura. Koncern je svoj operativni rezultat povećao za 32,8 posto, odnosno s iznosa od 6,1 na 8,0 milijuna eura, što je značajan porast u odnosu na prethodnu godinu.

Dobar poslovni nastup na mnogim tržištima  pojedinih zemalja

Većina od 14 postojećih podružnica raspoređenih po različitim zemljama ostvarila je dobre ili vrlo dobre rezultate u pogledu poslovnog razvoja. U nekim su zemljama odgovarajući nepovoljni okvirni uvjeti pomalo kočili poslovanje. „Usprkos činjenici da smo radili u jednom i dalje vrlo izazovnom okruženju, ipak smo u prvoj polovici 2016. godine zabilježili razvoj u svim segmentima poslovanja. Koncentriramo se srž svojih kompetencija, a to je da prema svojim klijentima gradimo odnos povjerenja i da im pružamo  osobno i cjelovito savjetovanje u skladu s našim sveobuhvatnim financijskim pristupom. Na taj su način naši financijski savjetnici i savjetnice u mogućnosti pružati usluge koje postaju iz dana u dan sve bolje i kvalitetnije, naglasio Mario Freis, predsjednik uprave društva OVB.

Segment južne i zapadne Europe ostvario je na području ukupnih provizija od prodaje u prvih šest mjeseci 2016. godine pozitivan pomak za 18,3 posto, odnosno s 25,7 na 30,4 milijuna eura. Time OVB  i dalje postiže dinamičan porast u ovoj regiji. Promet u Njemačkoj povećao se za 1,8 posto, dok je segment srednje i istočne Europe s 54,8 milijuna eura ostvarenog prometa zabilježio za samo 0,6 posto manji promet od onoga koji je ostvaren u 2015. godini (2015. godina: 55,1 milijun eura).

Trajno pozitivan razvoj poslovnog rezultata

Operativni rezultat snažno je porastao sa 6,1 milijuna eura na 8,0 milijuna eura. Svi su segmenti pridonijeli tom porastu operativnog rezultata. Povećanjem prometa i minimalizacijom troškova OVB je uspio povećati svoju rentabilnost. EBIT marža koncerna, koja se odnosi na ukupne provizije od prodaje, porasla je u prvoj polovici 2016. godine na postotak od 6,9 posto, dok je u istom periodu prethodne godine iznosila 5,5 posto. U skladu s time je i rezultat po dionici porastao s 0,29 na 0,43 eura.

Poslovni izgledi su i za budućnost dobri

„Bez obzira na to što trenutno tržišno okruženje nije baš blagonaklono prema nama, možemo zahvaljujući svojem stabilnom poslovnom modelu, koji je u dugoročnom smislu usmjeren ostvarivanju uspjeha, slobodno reći kako spremno čekamo budućnost koju vidimo u dobrom svijetlu“, rekao je Freis. Financijski direktor Oskar Heitz tome je dodao: „Pored toga se uključujemo i u inicijative koje bi nam u budućnosti trebale stvoriti novi potencijal za rast.“

Iako dinamika rasta u drugoj polovici godine prema predviđanjima neće biti na jednakoj razini kao u prvoj polovici godine, OVB bez obzira na to i na temelju dobrih poslovnih rezultata, ostvarenih u prvih šest mjeseci poslovanja 2016. godine, predviđa da će kompletna 2016. godina biti obilježena pozitivnim razvojem. OVB prognozira za kompletnu 2016. godinu lagani porast ukupnih provizija od prodaje (do sada: približno razini ostvarenoj u prethodnoj godini) te očekuje da će se operativni rezultat snažno povećati u odnosu na prethodnu godinu (do sada: operativni rezultat se lagano poboljšao).

Koncern OVB ima sjedište u Kölnu i jedna je od vodećih europskih grupacija na području financijskog posredovanja. Od osnivanja 1970. godine se OVB usredotočuje u prvoj liniji na klijentima usmjereno financijsko savjetovanje privatnih kućanstava. OVB surađuje s preko 100 snažnih i učinkovitih proizvođača te preko konkurentnih proizvoda zadovoljava individualne potrebe njihovih klijenata na području zaštite egzistencije i mirovinske zaštite, izgradnje imovine, osiguranja imovine i, naravno, proširenja imovine. Trenutno je poduzeće OVB aktivno u ukupno 14 zemalja.

Više od 5.100 financijskih savjetnika, koji se ovim poslom bave kao svojom primarnom djelatnošću, savjetuju oko 3,26 milijuna klijenata. U 2015. godini je poduzeće OVB Holding AG sa svojim kćerinskim poduzećima ostvarilo ukupne provizije od prodaje u iznosu od 224,7 milijuna eura te EBIT od 14,0 milijuna eura. OVB Holding AG je od srpnja 2006. uvršten na frankfurtskoj burzi vrijednosnih papira (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Ostvareni poslovni rezultati i privremeno financijsko izvješće poduzeća OVB za prvu polovicu 2016. godine dostupni su na adresi www.ovb.eu pod rubrikom Investor Relations, gdje ih možete preuzeti i pogledati.

Ovo priopćenje za medije možete pronaći i na internetu pod:

www.ovb.eu - im Dialog (u dijalogu) - Pressemitteilungen (priopćenja za medije).

Ključne brojke iz poslovanja koncerna OVB za 1. polovicu 2016. godine

Operativni pokazatelji Jedinica 01.01.–30.06.2015. 01.01.–30.06.2016. Promjena
Klijenti (30. 06.) Broj 3,27 milijuna 3,26 milijuna -0,3 %
Financijski posrednici (30. 06.) Broj 5.308 5.107 -3,8 %
Ukupne provizije od prodaje Milijuna eura 110,9 115,8 +4,4 %
Financijski pokazatelji Jedinica 01.01.–30.06.2015. 01.01.–30.06.2016. Promjena
Poslovni rezultat (EBIT) Milijuna eura 6,1 8,0 +32,8 %
Marža EBIT-a* % 5,5 6,9   +1,4 % bodova
Konsolidirana neto dobit Milijuna eura 4,2 6,1 +46,6 %
Rezultat po dionici (nerazrijeđen) Eura 0,29 0,43 +46,6 %

Ključne brojke iz poslovanja  prema regijama za 1. polovicu 2016.

Jedinica 01.01.–30.06.2015. 01.01.–30.06.2016. Promjena
Klijenti (30. 06.) Količina 2,24 Mio. 2,20 Mio. -1,8 %