OVB u poslovnoj godini 2017.: povećanje broja klijenata s uglavnom stabilnim razvojem poslovanja

Köln/Frankfurt am Main, 23. ožujka 2018. – Promet i operativni rezultat europskog  koncerna za pružanje financijskih usluga 2017. godine dostigli su gotovo prošlogodišnju razinu. Broj klijenata porastao je na godišnjoj razini s 3,27 milijuna na 3,35 milijuna klijenata. OVB je s obzirom na izazovne okvirne uvjete, koji vladaju na nekim regionalnim tržištima, zadovoljan ovim tijekom poslovanja. Ukupne provizije od prodaje su s 225,3 milijuna eura bile nešto, za 2,8 posto, ispod prošlogodišnjeg nivoa. OVB tako i dalje profitira od snažnog angažmana svojih savjetnika za osobne financije, kao i od široke međunarodne rasprostranjenosti u poslovanju koncerna. Usprkos većih izdataka u okviru provedbe strategije „OVB Evolution 2022“ operativni rezultat OVB koncerna je sa 16,0 milijuna eura bio neznatno za 3,3 posto manji od visokog operativnog rezultata ostvarenog u protekloj godini koji je tada iznosio 16,5 milijuna eura. Zbog tog uglavnom stabilnog razvoja Upravni i Nadzorni odbor će na glavnoj skupštini u lipnju predložiti da se bez ikakve promjene izvrši isplata dividende od 75 centa po dionici.

Mario Freis, CEO OVB Holding AG-a: „U tijeku poslovne strategije ‚OVB Evolution 2022’ koju smo usvojili 2017. godine snažno ulažemo u budućnost svojih savjetnika za osobne financije i usmjeravamo se diljem Europe na buduće zahtjeva tržišta.

Strategija „OVB Evolution 2022“

Poslovna strategija usredotočuje se na četiri područja ­– iskorištavanje potencijala, digitalizacija, modernizacija i ekspanzija – i podupiru je opsežne mjere.

Na području „iskorištavanja potencijala“ se, primjerice, velika pozornost poklanja daljnjem razvoju sustava edukacije i daljnjeg obrazovanja rasprostranjenog diljem Europe. Osim toga će OVB još sistematičnije koristiti poslovni potencijal koji ima temeljem svojih 3,35 milijuna postojećih klijenata: postoji, naime, značajan potencijal za cross- i upselling aktivnosti u cijeloj Europi. Na području „digitalizacije“ se OVB posebno fokusira na efikasnost svojih poslovnih procesa, modernizaciju mjesta rada svojih savjetnika te na proširene mogućnosti interakcije između klijenata, savjetnika i OVB-a. Suvremeni pristup ciljnoj skupini pritom na području „modernizacije“ stoji u prvom planu. Osim toga, pokretanje i proširenje aktivnosti na društvenim mrežama diljem koncerna otvara dodatne mogućnosti za pridobivanje novih suradnika i novih klijenata. „Ekspanzija“ se s druge strane odnosi ponajprije na ulazak u nova, obećavajuća europska tržišta i time na nastavak europske priče o uspjehu. Strategija „OVB Evolution 2022“ dokazuje da OVB i dalje vidi veliki potencijal u postojećem poslovnom modelu te da uz zalaganje za modernizaciju i daljem drži do dokazanih čimbenika uspjeha.

Izgledi za poslovnu godinu 2018.

„Strategija donosi sa sobom potrebna ulaganja i povećane tekuće troškove koji će privremeno opteretiti poslovni rezultat koncerna, ali će nam s druge strane srednjoročno otvoriti dodatne mogućnosti dobiti“, pojasnio je CFO Oskar Heitz.

Za poslovnu godinu 2018. Uprava očekuje manji pad prometa i operativni rezultat između 13,0 i 13,5 milijuna eura. Međutim, izuzetno čvrsta financijska situacija OVB koncerna omogućit će održavanje kontinuiteta u isplati dividendi.

Koncern OVB ima sjedište u Kölnu i jedna je od vodećih europskih davatelja financijskih usluga. Od osnivanja 1970. godine se OVB usredotočuje u prvoj liniji na dugoročno, sveobuhvatno i klijentu usmjereno savjetovanje osobnih financija privatnih kućanstava. OVB surađuje s preko 100 snažnih i učinkovitih partnera te preko konkurentnih proizvoda zadovoljava individualne potrebe njihovih klijenata na području zaštite egzistencije i mirovinske skrbi, izgradnje imovine, osiguranja imovine i, naravno, proši-renja imovine. Trenutno je društvo OVB aktivno u ukupno 14 zemalja Europe.

4.702 savjetnika za osobne financije, koji se ovim poslom bave kako svojom primarnom djelatnošću, savjetuju oko 3,35 milijuna klijenata.

U 2017. godini je koncern OVB Holding AG sa svojim kćerinskim društvima ostvario ukupne provizije od prodaje u iznosu od 225,3 milijuna eura te EBIT od 16,0 milijuna eura. OVB Holding AG je od srpnja 2006. uvršten na frankfurtskoj burzi vrijednosnih papira (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Prezentacija o ostvarenim poslovnim rezultatima i financijsko izvješće koncerna OVB za 2017. godinu dostupni su na adresi www.ovb.eu pod rubrikom Investor Relations, gdje ih možete preuzeti i pogledati.

Ključne brojke poslovanja koncerna OVB u poslovnoj godini 2017.

Operativni pokazatelji

Klijenti (31.12.) Broj 3,27 milijuna 3,35 milijuna +2,4 %
Financijski posrednici (31.12.) Broj 4.972 4.702 -5,4 %
Ukupne provizije od prodaje Milijuna eura 231,8 225,3 -2,8 %

Financijski pokazatelji

Poslovni rezultat (EBIT) Milijuna eura 16,5 16,0 -3,3 %
Marža EBIT-a 1) % 7,1 7,1 ±0,0 % bodova
Konsolidirana dobit Milijuna eura 12,5 12,1 -3,1 %

Ključne brojke o dionici OVB-a

Temeljni kapital (31.12.) Milijuna eura 14,25 14,25 ±0,0 %
Broj dionica (31.12.) Milijuna komada 14,25 14,25 ±0,0 %
Zarada po dionici (nerazrijeđeno) Eura 0,88 0,85 -3,1 %
Dividenda po dionici 2) Eura 0,75 0,75 ±0,0 %

Ključne brojke prema regijama za poslovnu godinu 2017.

Klijenti (31.12.) Broj 2,20 milijuna 2,27 milijuna +3,1 %
Financijski posrednici (31.12.) Broj 2.944 2.753 -6,5 %