Uspješna poslovna godina 2015.: OVB bilježi profitabilan rast

Uspješna poslovna godina 2015.: OVB bilježi profitabilan rast

Köln/Frankfurt na Majni, 17. ožujka 2016. – Poduzeće OVB je iza sebe ostavilo vrlo uspješnu 2015. godinu.  Naime, ova europska grupacija, koja se bavi financijskim posredovanjem, uspjela je u prethodnoj godini povećati svoje ukupne provizije od prodaje za 5 posto na 224,7 milijuna eura. Operativna dobit je time narasla u odnosu na godinu prije za čak 14,5 posto na 14 milijuna eura.

„S obzirom na vrlo izazovno okruženje diljem Europe u našem području poslovanja, ovo je vrlo dobar rezultat. Time se još jednom pokazalo kako je međunarodno pozicioniranje OVB-a važan čimbenik našeg ekonomskog razvoja. Posebno me veseli činjenica da smo, usprkos otežanim uvjetima na tržištu, ostvarili veći promet i na našem domaćem tržištu u Njemačkoj“, rekao je  Mario Freis, predsjednik uprave društva OVB Holding AG.

Razvoj poslovanja po segmentima pojedinih zemalja

Segment južne i zapadne Europe, koji se u posljednjih nekoliko godina pokazao kao pokretač rasta, je na području ostvarenih ukupnih provizija od prodaje realizirao porast od 17,8 posto, odnosno porast na 51,6 milijuna eura (prethodna godina: 43,8 milijuna eura). Značajan porast prometa su, osim Austrije, ostvarile također Italija, Švicarska i posebno Španjolska. Operativni rezultat je na ovom segmentu narastao za 49,1 posto na 6,7 milijuna eura. U segmentu Njemačke su ukupne provizije od prodaje narasle za 3,3 posto na 64,9 milijuna eura (prethodna godina: 62,8 milijuna eura). Uz lagano povećanje ulaganja je EBIT s 6,5 milijuna eura ostao stabilan.  I u segmentu srednje i istočne Europe su ukupne provizije od prodaje narasle na 108,2 milijuna eura (prethodna godina: 107,4 milijuna eura). Uspješan promet je na tom području posebno ostvarila Slovačka, ali isto tako i Poljska, Mađarska, Rumunjska, Hrvatska i Ukrajina.

„Posebno nas veseli to što je OVB ukupno ostvario profitabilan porast. Svoju smo operativnu maržu primjetno povećali na 6,2 posto, a i poslovni rezultat grupe porastao je za 7,5 posto na 9,4 milijuna eura“, rekao je financijski direktor Oskar Heitz.

Uspješnom poslovnom razvoju u protekloj godini pridonijeli su i dioničari. Financijski je direktor najavio da će na glavnoj skupštini, koja će se održati 3. lipnja 2016., iznijeti prijedlog za isplatu dividende iz ostvarene dobiti u 2015. godinu od 65 eurocenta po dionici, odnosno po cijeni koja je za 5 eurocenta veća u odnosu na vrijednost dividende u prethodnoj godini.

Ciljevi i izgledi u 2016.

OVB namjerava dalje raditi na učvršćivanju i proširivanju dokazanog poslovnog modela. Pritom će fokus i dalje biti usmjeren na uspješan razvoj prometa i zarade. Osim toga, uprava će uskladiti strategiju poduzeća s budućim potrebama tržišta.

OVB s oprezom govori o izgledima u odnosu na poslovni razvoj 2016.:  „I dalje vidimo dugoročan poslovni potencijal na području privatnog osiguranja i mirovine. No, u tekućoj godini se na pojedinim tržištima suočavamo s jednim otežanim okruženjem koje u prvoj liniji uvjetuju nove regulatorne izmjene. Tome valja pridodati činjenicu kako se u sada već dugotrajnoj fazi niskih kamatnih stopa i dalje smanjuje spremnost  plaćanja dodatnih naknada za osiguranje i mirovinu. Usprkos tome, uvjereni smo da ćemo razinu poslovnog rezultata, unatoč umjerenom padu prodaje, ipak zadržati na postojećoj vrijednosti”, rekao je predsjednik uprave, Mario Freis.

O grupi OVB

Grupa OVB ima sjedište u Kölnu i jedna je od vodećih europskih grupacija na području financijskog posredovanja. Od osnutka 1970. godine OVB se prvenstveno usredotočuje na financijsko savjetovanje privatnih kućanstava usmjereno klijentima. OVB surađuje s preko 100 snažnih i učinkovitih proizvođača te konkurentnih proizvoda s pomoću kojih zadovoljava individualne potrebe svojih klijenata na području zaštite egzistencije i mirovinske zaštite, izgradnje imovine, osiguranja imovine i, naravno, proširenja imovine. Trenutno je poduzeće OVB aktivno u ukupno 14 zemalja.

Više od 5000 financijskih savjetnika, koji se ovim poslom bave kao svojom primarnom djelatnošću, savjetuju oko 3,24 milijuna klijenata.

U 2015. godini poduzeće OVB Holding AG je sa svojim kćerinskim poduzećima ostvarilo ukupnu proviziju od prodaje u iznosu od 224,7 milijuna eura te EBIT od 14,0 milijuna eura. OVB Holding AG je od srpnja 2006. uvršten na frankfurtsku burzu vrijednosnih papira (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Ostvareni poslovni rezultati i financijsko izvješće poduzeća OVB za 2015. godinu dostupni su na adresi www.ovb.eu pod rubrikom Investor Relations, gdje ih možete preuzeti i pogledati.

Ovo priopćenje za medije možete pronaći i na internetu pod:

www.ovb.eu è im Dialog (u dijalogu) è Pressemitteilungen (priopćenja za medije)

Ključne brojke iz poslovanja grupacije  OVB u poslovnoj godini 2015.

Operativni pokazatelji

Jedinica 2014. 2015. Promjena