Kako jednostavno štedjeti – pun račun bez odricanja

|

Kako jednostavno štedjeti – pun račun bez odricanja

Štednja živcira, ali je nužno zlo. Putovanja, posjeti restoranima i produljeni izleti po trgovinama zapravo su aktivnosti kod kojih treba smanjiti izdatke radi boljeg stanja na računu, a to jako boli. Tko se ne želi odreći stila života na koji je navikao, a ipak bi uredno htio štedjeti, treba prigrliti sljedećih pet savjeta.

1. savjet: uplaćivati osiguranje jednom godišnje

Većini se mjesečno plaćanje osiguranja zgrade ili vozila ne čini loše jer iznos ne opterećuje stanje na računu toliko kao godišnje plaćanje. No, to treba brzo zaboraviti budući da godišnje plaćanje donosi uštedu: možete se veseliti popustu do nekoliko posto!

2. savjet: otkazati mobilne usluge na pretplatu

U današnje vrijeme stranke s operaterima mobilne telefonije u pravilu sklapaju ugovore koji uključuju pametne telefone, što je vrlo praktično. Međutim, kod takvih tarifa potrebno se najčešće obvezati na 24 mjeseca, često uz dodatno plaćanje uređaja ako se radi o pametnom telefonu. Osim toga, neke usluge se ne nalaze u ugovoru, što može prouzročiti visok račun na kraju mjeseca. Tko želi štedjeti i imati stalan uvid u troškove trebao bi si samostalno nabaviti pametni telefon i karticu s unaprijed plaćenim iznosom (savjet: nakon izlaska novog modela pametnog telefona nekog proizvođača značajno se snižavaju cijene prethodnih modela – to je najbolja prilika!). Na karticu je tada moguće uplatiti određen iznos i trošak se obračunava prema broju minuta razgovora, broju poslanih SMS poruka i količini podatkovnog prometa. Ako se iznos na kartici potroši, po potrebi se može dopuniti. Ne postoji ugovorno razdoblje, tako da stranke nisu nikada vremenski obvezane. Uz karticu s unaprijed plaćenim iznosom moguće je znatno sniziti mjesečne troškove i u svako vrijeme vidjeti koliko koja usluga košta.

3. savjet: štedni račun kao zaliha za hitne slučajeve

Tko želi uštedjeti nešto novaca, ali mu i uvijek imati pristup, može novac stavljati na štedni račun ili iskoristiti jedan od postojećih računa na koji će odvajati novac koji namjerava štedjeti. Svakako je iznimno važno ne razmišljati što bi s tim novcem mogli sve napraviti, nego ga štedjeti za neke izvanredne situacije koje iziskuju neočekivane veće financijske izdatke.

4. savjet: aktivno planiranje troškova unaprijed

Većina ljudi kreće u kupovinu bez prethodnog planiranja i ne razmišljajući da li mu taj predmet i trošak uopće treba i može li ga stvarno platiti. Stoga je iznimno bitno u svakom trenutku imati jasnu sliku s koliko novaca raspolažemo te znati koju određenu količinu novaca trebamo unaprijed odvojiti za stavke koje dolaze na naplatu u narednom razdoblju, npr. stvari koje ste kupili na rate, i sl.

Ako se zna da neki veći trošak dolazi za nekoliko mjeseci potrebno je unaprijed početi odvajati određeni dio novca za tu svrhu, primjerice registracija automobila za nekoliko mjeseci, kako bi se na taj način izbjeglo „veliko“ financijsko opterećenje. Navedeno vrijedi naravno i u svim drugim životnim situacijama. Budući da planiranje vlastitih financija nije uvijek jednostavno i zasigurno ne spada u omiljene aktivnosti u slobodno vrijeme, obratite se s punim povjerenjem OVB financijskom planeru u vašoj blizini.

Više

Pročitajte i:

Frau in Küche mit Zettelwirtschaft und Computer

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Pravovremena štednja i skrb za starost

Misliti na starost već u mladim danima? To rade samo pojedinci, iako su prednosti pravovremena osiguranja vrlo očite.