© Geber86/istockphoto

Pravovremena štednja i skrb za starost

Misliti na starost već u mladim danima? To rade samo pojedinci, iako su prednosti pravovremena osiguranja vrlo očite.

Pravovremena štednja i skrb za starost

Milenijalci su pravi slobodnjaci za koje gotovo da ne postoji »tabu« tema o kojoj se ne raspravlja javno. Dosad je, međutim, rijetko kada bila tema : skrb za starost. I to, unatoč tome što je milenijalcima posve jasno da se moraju unaprijed pobrinuti za starost.

Mlada generacija svjesna je ograničenja mirovinskog sustava i mukotrpne štednje u razdoblju niskih kamatnih stopa. Oni znaju da je bolje pokrenuti se sada nego pokrenuti se kasnije. Unatoč tome generacija Y ne štedi dovoljno za starost: već godinama sve manje milenijalaca odvaja novac za starost.                                  

Vrijeme i kamata na kamatu - najbolji prijatelji štednje

Za milenijalce se kaže da radije troše svoj novac nego da ga ostavljaju po strani. Ako se i štedi, onda je to za putovanje ili novi auto, umjesto za kasnije razdoblje života jer za to, naposljetku, imaju i kasnije dovoljno vremena. Ali upravo je kod teme skrbi za starost takav način razmišljanja kontraproduktivan. Jedan od najvažnijih faktora štednje upravo je vrijeme. Jednako je važan takozvani efekt kamate na kamatu. Zvuči komplicirano, no može se brzo pojasniti: kada se prinosi na kamatu (dobit) ponovno ulože, povećava se početni iznos uloga. Kamata se, slijedom toga, uvijek obračunava na viši iznos. Efektom kamate na kamatu može se, dakle, učiniti da novac "radi" za sebe. Što se ranije počne štedjeti za starost, to se više može profitirati od tog efekta - čak i kod manjih iznosa štednje.

Pomoć u džungli mirovinskog osiguranja

Sve je to lijepo i dobro, ali kako uložiti novac da bi se dobilo pet ili više posto dobiti? Ide li se radije na sigurnost ili rizik? Životno osiguranje, životno osiguranje vezano za jedinice investicijskih fondova ili možda dobrovoljni mirovinski fondovi? A što je s mirovinskom blagajnom poduzeća? Zasigurno nije jednostavno imati pregled svih postojećih opcija i donijeti ispravne odluke. Tko ima poteškoća sa upravljanjem vlastitim novcem i postavljanjem ispravnih prioriteta, najbolje je da se obrati financijskom stručnjaku. Financijski planer pomaže razviti najbolju strategiju štednje imajući u vidu individualne želje i ciljeve stranke. I ne zaboravite: Što se ranije potraži pomoć stručnjaka, to se dulje može profitirati od nje.

Natrag   Podijeli na Facebooku    Podijelite na Twitteru

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje iskustva naših posjetitelja. Neki od ovih kolačića tehnički su imperativni kako bi se osigurale određene funkcije web mjesta. Nastavljajući navigacijom na ovim web stranicama, prihvaćate našu upotrebu kolačića. Pored toga, koristimo neke kolačiće koji služe za dobivanje informacija o ponašanju korisnika na ovoj web stranici i za stalno poboljšavanje naše web stranice na temelju tih podataka. više