Naknada za roditeljski dopust: usklađivanje djece i novca

|

Otac s djetetom - Na roditeljskom dopustu
Najvažnije činjenice o financijama i djeci

Vrijeme čitanja: približno 4 minuta

  • U Hrvatskoj roditelji se mogu prijaviti za roditeljski dopust u trajanju od 8 (za prvo i drugo dijete) ili 30 mjeseci (za blizance, treće i svako sljedeće dijete), nakon navršenih 6 mjeseci djetetova života.
  • Za financijsku potporu obitelji postoji tzv. roditeljska potpora. Postotak stalnih primanja isplaćuje se mjesečno.
  • Djeca su skupa – prosječno, odgoj djeteta do 18. godine košta pola milijuna kuna, bez troškova stanovanja i prehrane.
  • Roditelji se mogu dobro financijski postaviti kroz aktivne prihode i planiranje.

Rođenje vašeg prvog djeteta – uzbuđenje i iščekivanje rastu iz dana u dan. Međutim, do tada još morate povesti računa o nekoliko stvari. Svakako biste trebali razmotriti temu financija. No, što je najbolje? Na koliko dugo možete podnijeti zahtjev za roditeljski dopust ili biste trebali raditi na pola radnog vremena? Sve o financijama i prihodima nakon poroda možete saznati ovdje.

U Hrvatskoj je zakonom regulirano da poslodavci ne smiju dopustiti ženama da rade od 28. dana prije dana očekivanog poroda do 70. dana nakon rođenja djeteta – to se zove obvezni dio rodiljnog dopusta. Za to vrijeme zaposlenice primaju tzv. rodiljnu naknadu. Nakon obveznog dijela rodiljnog dopusta slijedi dodatni rodiljni dopust do 6. mjeseci djetetova života, koji majka može prenijeti na oca. Nakon 6 mjeseci djetetova života, slijedi roditeljski dopust.

Što znači roditeljski dopust?

Omogućuje roditeljima da privremeno prekinu radni odnos. To im omogućuje da u miru brinu o svom djetetu i odgajaju ga nakon poroda. Svaki roditelj ima pravo na 4 mjeseca roditeljskog dopusta po djetetu (1. i 2. dijete), odnosno 15 mjeseci (blizanci, treće i svako sljedeće dijete). Tijekom tog vremena roditelji su zaštićeni od otkaza i poslodavac ih ne može otpustiti.

Roditeljska naknada: Pravo i uvjeti

Ako budući roditelji odluče uzeti roditeljski dopust, gube vrijedne godine doprinosa za svoju starost i riskiraju manje prihode. To posebno pogađa majke koje zbog djece češće ostaju kod kuće. Takozvana roditeljska naknada trebala bi nadomjestiti izgubljeni prihod i financijski podržati obitelj. Da biste podnijeli zahtjev za roditeljsku naknadu, morate podnijeti pisani zahtjev HZZO-u do predviđenog roka. To uključuje puno papirologije i neke zahtjeve. Na primjer, morate:

  • Biti zaposlena ili samozaposlena majka
  • Biti zaposleni ili samozaposleni otac
  • Koristiti roditeljski dopust u cijelosti ili dijelovima (minimalno 30 dana i 2 puta godišnje
  • Iskoristiti dopust do 8. godine djetetova života
Majka s bebom - roditeljski dopust

Ako ispunjavate uvjete i vaša prijava bude odobrena, obično ćete primati između 70 % proračunske osnovice i 100 % svog prethodnog neto prihoda u razdoblju od 6 mjeseci – ali maksimalno7.500,13 kuna neto mjesečno.

Osim toga, roditelji mogu podnijeti zahtjev za dječji doplatak. Pravo na dječji doplatak imaju samo obitelji u kojima ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 70% proračunske osnovice.

Naš savjet: Potražite potrebne obrasce na vrijeme prije poroda - uključujući rokove za nadležne institucije i poslodavce. Kontrolni popis može biti od velike pomoći i već ćete obaviti dio dosadne papirologije.

Od trudnoće do punoljetnosti – izdaci za dijete

Izdaci za djecu ovise o raznim čimbenicima, ali postoje prosječni troškovi koji će vas voditi. Prema istraživanjima, odgoj djeteta do 18. godine u prosjeku košta pola milijuna kuna, bez troškova stanovanja i prehrane.

Kako bismo se mogli nositi s ovim visokim troškovima - osobito ako jedan ili oba roditelja privremeno ne rade - važno je dobro financijsko planiranje. Najbolje je početi planirati prije poroda kako biste mogli maksimalno uživati u zajedničkom vremenu.

 
Roditelji sa zajedničkim djetetom - primaju roditeljsku naknadu

5 praktičnih financijskih savjeta za roditeljski dopust

Kako biste mirne savjesti mogli otići na roditeljski dopust, važno je da se financijski pripremite i dobro postavite. Imamo pet savjeta koji će vam pomoći da upravljate svojim financijama tijekom - i nakon - vašeg roditeljskog dopusta.

  1. Razgovarajte o novcu: Iznesite činjenice na stol. Koliko novca imate mjesečno i koliki su vam fiksni troškovi? Za bolji pregled prikladan je model s tri računa, gdje postoji zajednički račun za sva primanja i zasebni računi za svakog roditelja.
  2. Pobrinite se za svoju budućnost...: Nemojte pauzirati svoju starosnu skrb tijekom roditeljskog dopusta i osigurajte si novčanu naknadu uz plan štednje u fondu. Osobito žene mogu nadoknaditi izgubljene godine doprinosa.
  3. ...i budućnost svog djeteta: možete osigurati i svoje dijete pomoću plana štednje. S malim mjesečnim štednim doprinosima možete štedjeti za vozačku dozvolu, obrazovanje ili druge troškove svog djeteta od rođenja.
  4. Učinkovito štedite u svakodnevnom životu: Za malu djecu vrijedi kupovati rabljenu odjeću ili igračke. Na taj način ne morate svakih nekoliko mjeseci kupovati skupe nove stvari, već ih možete imati jeftinije.
  5. Koristite fleksibilne radne modele: Sve više poslodavaca nudi rad na daljinu ili fleksibilno radno vrijeme koje olakšava usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.

Tema financija i budućeg roditeljstva nije uvijek laka, ali je važna. Različite opcije omogućuju roditeljima i njihovoj djeci financijsku potporu - od trudnoće do 18. rođendana. No prve godine djetetova života su ključne. Roditelji za to vrijeme imaju pravo na roditeljsku naknadu i stoga se ne moraju u potpunosti odreći svojih prihoda. Ipak, važno je imati dobro osmišljen mirovinski plan kako kasnije ne biste pretrpjeli nedostatke. Poslodavci također mogu olakšati roditeljima kroz fleksibilne modele rada i roditeljski dopust kako bi zaposlenici lakše savladali balansiranje između obitelji i posla.

Pročitajte i:

Par se seli u svoju prvu nekretninu

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Kupnja nekretnine: Ostvarenje sna o posjedovanju doma

Napokon izlazite iz unajmljenog stana u vlastitu kuću s vrtom. Opremite svoja četiri zida onako kako vam se sviđa – bez da pitate stanodavce za dopuštenje. Kako se san o vlastitom domu ne bi pretvorio u noćnu moru, važno ga je pravilno isplanirati i financirati. Ovdje saznajte kako možete ostvariti svoj san o posjedovanju vlastita četiri zida unatoč rastućim kamatama.

 Studenti razgovaraju – Financiranje studiranja

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Financiranje studija: Evo kako to učiniti

Želiš studirati? Možda nakon preddiplomskog upisati diplomski studij? Tijekom studija zaradit ćeš manje novca, nego primjerice tijekom stažiranja. Zato ti nudimo korisne savjete o tome kako najlakše financirati svoj studij.