Početni pregovori o plaći: korisni savjeti i trikovi

|

Jaka žena gleda u kameru - pregovaranje o povećanju plaće
Najvažnije činjenice o pregovorima o plaći

Vrijeme čitanja: približno 4 minuta

  • Muškarci u prosjeku češće od žena traže povećanje plaće i samouvjerenije ulaze u pregovore.
  • U prosjeku možete očekivati povećanje plaće od tri do deset posto. Ako promijenite posao, možete očekivati i do 20 posto.
  • Odabir pravog trenutka i točna priprema presudni su za uspješne pregovore.
  • Ukoliko poznajete svoju tržišnu vrijednost i koristite ciljane psihološke savjete, lakše ćete doći do željene plaće.

Već neko vrijeme ste na svom prvom pravom poslu. Sve je odlično, samo bi vam plaća mogla biti veća. No, prije nego što odete na prvi razgovor, morate razmotriti nekoliko stvari. Koliku plaću možete tražiti? Kada je najbolji trenutak i kako se pripremiti? Ovdje možete saznati savjete i trikove koje biste trebali slijediti kako biste dobili željenu plaću.

Tražiti povišicu nije uvijek lako, a predstavlja pogotovo veliki izazov za žene . Istraživanje platforme Glassdoor iz 2022. to jasno ilustrira. Žene u pregovore o plaćama ulaze s manje samopouzdanja nego muškarci. U prosjeku, 45 posto muškaraca traži povećanje plaće, dok isto čini samo 35 posto žena. Ovaj "jaz u samopouzdanju" znači i daje manje vjerojatno da će žene dobiti plaću koju zapravo traže. Međutim, jedno je sigurno: mnogi žele povećanje plaće. Pitanje je kako povišicu i dobiti?

Pregovori o plaći: kada i koliko?

Ovisno o veličini tvrtke, sektoru, koliko dugo ste u tvrtki i vašem profesionalnom iskustvu, obično možete dobiti povećanje plaće između tri i deset posto. Ako promijenite posao, od novog poslodavca možete tražiti čak i više. U slučaju da ste iskusni, obično možete očekivati do 20 posto.

Odabir pravog trenutka za vaš intervju je ključno. Prikladno vrijeme bi bilo, na primjer, kraj vašeg probnog rada, promjena ugovora ili kada dobijete više odgovornosti. No, promaknuće unutar tvrtke također je prikladna prilika. Proljeće je posebno dobro vrijeme za prve pregovore o plaći. U tom su razdoblju ciljevi tvrtke za tekuću godinu obično već postavljeni i vaš nadležni zna koliko je budžeta preostalo

Mladić se samouvjereno smije - Priprema za pregovore o plaći

Naš savjet: Umjesto razgovora o povećanju plaće, možete tražiti i usklađivanje plaće. Usklađivanje zvuči mnogo pozitivnije od zahtjeva za povećanjem. Zašto ne biste pokušali?

Izračunajte svoju tržišnu vrijednost

Prije nego što započnete pregovore o plaći, trebali biste znati vlastitu tržišnu vrijednost. Mnogim zaposlenicima je to teško odrediti, ali ne mora biti tako. Ako znate svoju vrijednost, možete s više samopouzdanja otići na dogovoreni termin i zahtijevati više. Međutim, kako saznati svoju vrijednost? Prvi korak je usporediti prosječne plaće za vaš posao, primjerice putem ovakvog upitnika. No, oglasi za posao također mogu biti od pomoći. Ponekad tamo možete pronaći okvirne raspone plaća.

Međutim, vaše osobne vještine i vaša karijera najvažniji su čimbenici. Čimbenici kao što su vaše obrazovanje, daljnje obrazovanje , profesionalno iskustvo ili vaši prethodni poslovni uspjesi značajno povećavaju vašu tržišnu vrijednost.

Kako se pripremiti za pregovore o plaći

Kada znate svoju tržišnu vrijednost, već imate najvažniju osnovu za intervju. Zapišite argumente i dobro razmislite o tome što ste uspjeli postići za boljitak tvrtke u prošlosti. U samom razgovoru, najbolje bi bilo na kraju iznijeti svoj najjači argument. Na taj će način osobi koja vas intervjuira ostati dulje u sjećanju i ostaviti upečatljiv dojam.

Šest psiholoških trikova za vaše sljedeće pregovore

Osim uvjerljivih i smislenih argumenata, u pregovorima se možete poslužiti i s nekoliko jednostavnih trikova. Postoje neki psihološki i retorički trikovi koji vam mogu pomoći povećati šanse da dobijete plaću kakvu želite.

  • Govorite prvi: Ako odmah na početku navedete ciljanu plaću, djelovat ćete samouvjerenije. Osim toga, navedeni iznos često služi kao mjerilo za ostatak razgovora.
  • Navedite neparan broj: Neparan broj će vašem nadređenom zvučati kao da ste razmišljali o željenoj plaći. Uvijek navedite željenu bruto godišnju plaću.
  • Budite samouvjereni: Izbjegavajte retoriku u konjunktivu i slabe izraze kao što su "mogao bih, želio bih ili bilo bi". Umjesto toga, govorite jasnim i izražajnim rečenicama.
Samopouzdana žena - uspješni pregovori oko plaće
  • Nemojte se bojati neugodne tišine: Kada se radi o pregovorima, brzo se može dogoditi da svi šute. Ne trebate se lako prepustiti u ovoj situaciji, već na trenutak izdržati tišinu. To će pokazati vašu odlučnost i samopouzdanje. Međutim, nemojte pretjerivati.
  • Budite otvoreni za kompromise: Ostanite fleksibilni i udovoljite prijedlozima svog nadređenog. Osim plaće, možete dobiti i druge povlastice, kao što je kompenzacija prijevoza za posao, mirovinski program unutar tvrtke ili daljnje usavršavanje.
  • Nikada ne prihvaćajte prvu ponudu: Ne biste trebali prihvatiti prvu ponudu. Zašto? Zato što to nikad neće biti najbolja ponuda. Ako prvu ponudu koristite kao vodilju, stvorit ćete više prostora za povećanje iznosa.

Ovo su tipične pogreške koje biste trebali izbjegavati

Naravno, postoje i neke stvari u kojima možete pogriješiti. Naročito kada je u pitanju vaše prvo pregovaranje o plaći, nervoza će prirodno biti velika. Međutim, ako izbjegnete ovih pet pogrešaka, vaši će sljedeći pregovori o plaći biti potpuni uspjeh.

1. Loša priprema

Uđete li u razgovor bez uvjerljivih argumenata, teško ćete opravdati traženu novu plaću. Umjesto toga, potražite argumente koji podupiru vašu profesionalnu izvedbu i vještine. Osobna razina odgovornosti, nova područja odgovornosti ili uspješno završeni projekti, primjerice, dobar su temelj.

2. Krivi argumenti

Za vašeg nadređenog jedan argument je važniji od ostalih: što točno doprinosite uspjehu tvrtke. Osobni ili financijski problemi neće nužno opravdati vaš zahtjev za povišicom. Stoga, pripremite uvjerljive i dobro utemeljene argumente.

3. Podcjenjujete se

Sasvim je normalno osjećati nervozu prije razgovora. Međutim, ne biste se trebali podcjenjivati zbog nesigurnosti. Ako znate svoju tržišnu vrijednost, možete i opravdati veću plaću.

4. Odabir pogrešnog vremena

Vrijeme je sve. Zabave unutar tvrtke, vrijeme krize ili kratak razgovor ispred aparata za kavu nisu savršeni trenuci. Odabir pravog trenutka može napraviti razliku između uspjeha i neuspjeha.

5. Nemate točno određena očekivanja za plaću

Prije pregovora o plaći razmislite o tome koliku točno plaću želite. Bez konkretne brojke na umu, vaš će nadređeni obično imati vlastiti prijedlog. Naravno, to često neće odgovarati vašim idejama. Zbog toga, uvijek imajte na umu konkretan cilj i najprije navedite svoj željeni iznos.

Pročitajte i:

Mlada žena trči u parku

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Osiguranje za mlade: Sve što trebate znati

Osiguranje imovine i kućanstva ili osiguranje od osobne odgovornosti - lista osiguranja je duga. Gotovo je nemoguće znati za svako. Postoji polica osiguranja za svaku životnu situaciju, svaki vrijedni predmet i svaki događaj. Koja osiguranja trebate? Koja su manje važna? U ovom članku možete saznati koje police osiguranja imaju najviše smisla za mlade.

Zabava na timskom sastanku - početak karijere

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Prvi posao - Što moraš uzeti u obzir kada započinješ svoju karijeru?

Još si na samom početku svoje karijere i želiš započeti svoj prvi posao? U ovoj situaciji, korisni savjeti za početak karijere zlata su vrijedni. Za tebe smo saželi najvažnije činjenice o prijavama, plaćama, osiguranjima i drugim važnim stvarima.