Osiguranje za mlade: Sve što trebate znati

|

Mlada žena trči u parku
Najvažnije činjenice o mladim ljudima i osiguranju

Vrijeme čitanja: približno 5 minuta

  • Mnogi mladi ljudi nisu upoznati s temom osiguranja. 43 posto generacije Z malo zna o pojedinačnim proizvodima.
  • Postoje tri vrste osiguranja: obvezno, dopunsko i dodatno/izborno.
  • Ne biste trebali biti bez osiguranja od osobne odgovornosti. Štiti vas od egzistencijalnih rizika.
  • Neke vrste osiguranja, poput međunarodnog zdravstvenog osiguranja, mogu biti koristan dodatak.
  • Redovito provjeravajte svoje ugovore i po potrebi ih promijenite ili poništite. To vam može mnogo uštedjeti mnogo novca.

Osiguranje imovine i kućanstva ili osiguranje od osobne odgovornosti - lista osiguranja je duga. Gotovo je nemoguće znati za svako. Postoji polica osiguranja za svaku životnu situaciju, svaki vrijedni predmet i svaki događaj. Koja osiguranja trebate? Koja su manje važna? U ovom članku možete saznati koje police osiguranja imaju najviše smisla za mlade.

Generacija Z: mlada, digitalna, predana i… bez plana? Ova generacija uključuje sve koji su rođeni između 1995. i 2010. Međunarodno istraživanje CAPCO-a iz 2021. je pokazalo: 43 posto Generacije Z nije upoznato s osiguranjima i ne osjeća se dobro informirano o osiguranju i pojedinačnim proizvodima. Osjećate li se i vi tako? Ako više nemate osiguranje vezano uz roditelje i trebate vlastito osiguranje, to može brzo postati zbunjujuće. Međutim, osiguranje ne mora biti komplicirano. U načelu, razlikuju se tri vrste osiguranja: obvezno, dopunsko i dodatno/izborno.

Nužne police osiguranja

Neka su osiguranja u Hrvatskoj obvezna i spadaju među zakonski obvezna osiguranja. To uključuje zdravstveno osiguranje, osiguranje od automobilske odgovornosti i mirovinsko osiguranje za sve zaposlene.

Zdravstveno osiguranje

Obavezno za sve u Hrvatskoj je zdravstveno osiguranje. Kao mlada osoba automatski ste suosigurani preko svojih roditelja, sve dok se školujete. Međutim, čim završite školovanje ili se zaposlite, morate imati vlastito zdravstveno osiguranje. Kao zaposlenik u radnom odnosu, automatski ste pokriveni obveznim zdravstvenim osiguranjem. Ista stvar i ako ste samozaposleni, samo doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje plaćate sami jer nemate poslodavca.

Osiguranje od automobilske odgovornosti za vaš automobil

Nabavili ste prvi automobil i redovito putujete na posao? Tada obvezno morate imati osiguranje od automobilske odgovornosti. Ako svojim automobilom izazovete nesreću i oštetite drugi automobil, osiguranje će pokriti financijske gubitke. Međutim, ako je vaš automobil oštećen u nesreći, osiguranje vas neće pokriti. Potrebno vam je kasko osiguranje za štetu na vlastitom vozilu.

Mirovinsko osiguranje

U Hrvatskoj su zaposlene osobe obvezno osigurane putem državnog mirovinskog sustava. Moguće je odabrati i privatno mirovinsko osiguranje. Mladi znaju smatrati da ima vremena za štednju za stariju dob, međutim ključno je početi štedjeti na početku radnog vijeka.

Žena se igra sa psom u šumi

Sljedeća osiguranja su važna

Osim polica obveznog osiguranja, postoji nekoliko vrsta osiguranja bez kojih ne biste trebali biti. Štite vas od velikih financijskih rizika. Jedno je pitanje ključno: jeste li u mogućnosti sami pokriti trošak rizika koji osiguravate? Ako je odgovor ne, potrebna su vam ova važna osiguranja.

Osiguranje od osobne odgovornosti

Osiguranje od osobne odgovornosti jedna je od najvažnijih vrsta osiguranja. Ukoliko slučajno oštetite susjedovu skupu vazu ili čak nekoga ozlijedite, svaka osobna ozljeda, šteta na imovini ili financijski gubitak mogu brzo postati skupi. Mogući milijunski gubici tada predstavljaju rizik koji prijeti samoj vašoj egzistenciji. Osiguranjem od osobne odgovornosti štitite se od visokih odštetnih zahtjeva - osiguranje će pokriti vaše troškove u slučaju štete. Veliki broj osiguranja pokriva i štetu nastalu od strane vaših članova obitelji ili kućnih ljubimaca. Moguće je odabrati i zasebno osiguranje za kućne ljubimce.

Naš savjet: Mnoge police osiguranja od privatne odgovornosti također plaćaju troškove izgubljenih ključeva. Ukoliko izgubite ključ od unajmljenog stana, centralna brava se često mora mijenjati - što može brzo postati skupo. Osobno osiguranje od odgovornosti tada će stupiti na snagu i pokriti troškove.

Osiguranje kućnih ljubimaca

Vaše privatno osiguranje od odgovornosti može pokriti i vašeg četveronožnog prijatelja. U slučaju da vaš pas ozlijedi druge pse ili ljude ili istrči na cestu i izazove prometnu nesreću, vaše će osiguranje isplatiti i pokriti štetu. Međutim, osiguranje kućnih ljubimaca će osim štete pokriti i određene troškove zdravstvene skrbi za životinje. 

Privatni mirovinski plan

Sama državna mirovina mnogim mladim ljudima neće biti dovoljna. Postaje sve važnije aktivno se pobrinuti za stariju dob. Privatni mirovinski plan osigurava vam financijsku sigurnost za budućnost i može popuniti financijsku prazninu u vašoj mirovini. Za tu namjenu postoji mnogo financijskih proizvoda: investicijski fondovi, privatno mirovinsko osiguranje, dionice, mirovinski proizvodi poduzeća ili države - izbor je velik. Međutim, svi mirovinski proizvodi imaju jednu zajedničku stvar: isplati se početi rano ulagati u njih. Što ranije krenete, dulje možete ulagati i pustiti da vaš novac radi za vas. Počnite s malim količinama i povećavajte ih tijekom svog (profesionalnog) života.

Osiguranje imovine i kućanstva

Vaš skupi e-bicikl je ukraden, puknuta cijev za vodu uništi namještaj ili vam zaboravljena svijeća zapali svu imovinu: u takvim slučajevima osiguranje imovine i kućanstva pokriva štetu. Zamjenjuje vrijedne stvari, što znači da ne morate plaćati novi namještaj ili dragocjenosti iz vlastitog džepa.

Mladi par gleda na stranu

Sljedeća osiguranja nisu obvezna

Neke police osiguranja nisu apsolutno nužne, ali u nekim slučajevima mogu biti dobar dodatak vašim ostalim osiguranjima. Kod ovih osiguranja treba se zapitati želite li sami snositi trošak osiguranog rizika. Ukoliko je vaš odgovor negativan, onda su sljedeća osiguranja isplativa:

Privatno osiguranje od nezgode

Nesreće se događaju brzo i neočekivano - posebno u slobodno vrijeme, kod kuće, tijekom sportskih aktivnosti ili u prometu. Ako imate trajno tjelesno oštećenje nakon nezgode i privremeno ste nesposobni za rad, vrlo brzo mogu nastati financijski problemi. U takvim situacijama privatno osiguranje pokrit će vam različite vrste troškova nastalih nezgodom.

Međunarodno zdravstveno osiguranje

Ako ste ozlijeđeni ili se razbolite u inozemstvu, vaše hrvatsko zdravstveno osiguranje obično pokriva troškove kratkoročnih putovanja unutar EU. Međutim, ne nadoknađuju se sve usluge u inozemstvurepatrijacija često nije pokrivena. Dakle, ako želite sveobuhvatno pokriće ili putujete u inozemstvo na duže vrijeme, međunarodno zdravstveno osiguranje je neophodno.

Kako uštedjeti na osiguranju

Mnoge su vrste osiguranja važne i razumne, ali sve imaju svoju cijenu. Redovne premije mogu biti teret za vaš budžet, posebno za mlade ljude ili osobe koje tek započinju karijeru. No, to ne mora biti tako. Uz nekoliko jednostavnih trikova možete smanjiti premiju za svoje privatno osiguranje.

  1. Redovito provjeravajte ugovore: Je li vaše osiguranje još uvijek prikladno za vaš trenutni stil života? Redovita provjera pokazat će vam plaćate li nepotrebne premije ili imaju li druge vrste pokrića više smisla.
  2. Otkažite nepotrebne ugovore: Možete otkazati nepotrebne police osiguranja i uštedjeti novac. Nove tarife često nude bolju vrijednost za novac. Promjena može biti financijski isplativa. U slučaju da imate nedoumica, naši financijski savjetnici mogu vam pomoći.
  3. Što ranije, to bolje: Neke police osiguranja isplati se sklopiti ranije. Primjerice, što se tiče vaše privatne mirovine, što prije počnete, to će vaš novac dulje raditi za vas.

Pročitajte i:

Žena pored ceste ima kvar na automobilu

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Šteta od kuna na Vašem automobilu i kući: što trebate učiniti

Hladni zimski mjeseci su prošli, bliži se rano ljeto i donosi nepozvane goste: kune. Šteta od kuna nije samo neugodna, već prije svega može biti skupa. Od pregrizenih kabela u motornom prostoru do buke u potkrovlju - postoji mnogo različitih vrsta oštećenja uzrokovanih kunama. No koji je najbolji način da zaštitite svoj automobil ili dom? Saželi smo najvažnije informacije i savjete o ovoj temi.

Jaka žena gleda u kameru - pregovaranje o povećanju plaće

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Početni pregovori o plaći: korisni savjeti i trikovi

Već neko vrijeme ste na svom prvom pravom poslu. Sve je odlično, samo bi vam plaća mogla biti veća. No, prije nego što odete na prvi razgovor, morate razmotriti nekoliko stvari. Koliku plaću možete tražiti? Kada je najbolji trenutak i kako se pripremiti? Ovdje možete saznati savjete i trikove koje biste trebali slijediti kako biste dobili željenu plaću.