Rad od doma: najbolji savjeti za rad od doma

|

Žena radi od doma na svome krevetu
Ovo moraš znati o radu od doma

Vrijeme čitanja: približno 5 minuta

  • Tvoj posao ne smije imati negativan utjecaj na tvoje zdravlje. Pobrini se stoga da imaš svu potrebnu opremu za rad.
  • Ugovor o radu na izdvojenom mjestu rada treba sadržavati posebne klauzule.
  • Bez obzira na više slobode koju rad na daljinu omogućuje, postoje i neki nedostatci, poput manjka motivacije za posao.
  • Za tebe smo pripremili 6 top savjeta o tome kako ostati uvijek motivirani za posao i kad raditi od doma.

Saznaj sve o radu od doma na jednom mjestu. Bilo da radiš sa sunčanog balkona, udobnosti svog kauča ili za savršeno opremljenim radnim stolom – rad od doma može biti kakav god poželiš.  Postaješ fleksibilniji i imaš mogućnost usklađivanja potreba posla i obitelji.

Danas je rad od doma skoro pa nezamisliv. U posljednje dvije godine malo tko je stalno radio u uredu. Mnogo toga se promijenilo i to je utjecalo na naš svakodnevni način života.

Savršeno radno okruženje u tvom domu

Radiš od doma nekoliko dana u tjednu? Osiguraj si tada prikladno mjesto za rad. Tvoj posao ne smije štetiti tvojem zdravlju, pa si osiguraj udobnu uredsku stolicu, monitor odgovarajuće veličine i svakako vodi računa o zaštiti podataka. Udoban kućni ured možeš opremiti u svojoj kući ili stanu.

Vodi računa o sljedećem prilikom uređivanja radnog kutka u tvom domu:

  • Iskoristi dnevnu i neizravnu svjetlost
  • Temperaturu održavaj na optimalnih 20°C do 22°C
  • Dimenzije stola trebale bi biti: 80x120cm
  • Tvoja stolica trebala bi biti podesive visine
  • ...a dok sjediš, noge bi trebale biti savijene u kutu od 90 stupnjeva
  • Tvoje ruke trebaju biti 10 cm udaljene od tipkovnice
  • Tvoje lice treba biti udaljene 50-70cm od ekrana

Isprobaj ove savjete u vlastitom kućnom uredu. Ako nešto ne odgovara, pokušaj naći najbolje rješenje sa svojim poslodavcem.

Rad od kuće: sve što trebaš znati

Saželi smo pravne obveze i činjenice u slučaju rada od kuće.

Ugovor o radu od doma

U slučaju rada od doma radnika propisana je obveza da takav ugovor o radu mora, osim podataka koje mora imati svaki ugovor o radu, sadržavati i dodatne podatke:

  • radnom vremenu
  • strojevima, alatima i opremi za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati, uporabi vlastitih strojeva, alata i druge opreme radnika
  • naknadi troškova u svezi s time, naknadi drugih troškova radniku vezanih uz obavljanje poslova
  • te načinu osposobljavanja i stručnog usavršavanja radnika.

Ako si iz standardnog ureda prešao na rad od doma, potrebno je napraviti izmjenu ugovora o radu, odnosno navesti odgovarajuću klauzulu.  

Na što je potrebno obratiti pažnju

Bitno je istaknuti kako zakon zabranjuje da se ugovor za rad od doma sklopi za obavljanje poslova za koje su propisani posebni uvjeti rada (npr. rukovanje stolnom kružnom pilom) i koji se obavljaju u skraćenom radnom vremenu (npr. poslovi gdje su radnici izloženi kemikalijama).

Prilikom rada od doma ne smije se zaboraviti na potrebu vođenja evidencije o radnom vremenu (propisano Zakonom o radu i Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima), s time da se može radnika koji radi od doma zadužiti za redovno vođenje i dostavljanje evidencije, ali je uvijek poslodavac odgovoran da je evidencija pravilno i točno vođena, jer u suprotnom može prekršajno odgovarati.

Rad od kuće, muškarac za laptopom – Rad od kuće u OVB-u

Prednosti i nedostatci rada od doma

Nije moguće svaki posao obavljati iz vlastitog doma. U proizvodnom je to sektoru nemoguće jer ne možeš samo tako doma donijeti sve potrebne strojeve. Postoje pozitivne, ali i one manje pozitivne strane rada na daljinu.

Prednosti: pozitivno je što imaš manje troškova ako radiš od doma. Možeš uštedjeti na gorivu, gradskome prijevozu i ručku koji će te više koštati vani nego da ga doma spremaš po svom guštu. Također imaš više vremena jer više ne trebaš putovati na posao. Povjerenje je dobro, kontrola još bolja: ovo se ne odnosi na kućni ured. Što više radiš kod kuće, tvoji nadređeni moraju ti više vjerovati da ćeš dobro obaviti svoj posao.

Istraživanja su pokazala da se produktivnost povećava kad radimo na zadacima koji zahtijevaju visoku razinu koncentracije. Kod kuće imamo više mira i prostora za kreativan i pedantan rad. Obitelji mogu fleksibilnije organizirati svoj svakodnevni život – čak i ako je dvostruki teret često stresan.

Žena radi na laptopu na svome kauču

No postoje i neki nedostatci: zaštita podataka i dobra IT sigurnost osnovna su stvar na koju trebaš obratiti pažnju ako radiš od doma. Također, dugi boravak izvan ureda može negativno utjecati na tvoj timski duh. Stoga redoviti, neformalni sastanci mogu biti vrlo korisni u tom pogledu. Na kraju, vjerojatno se moraš više brinuti oko organizacije kako posao ne bi ulazio u tvoju privatnu sferu i obratno.

6 savjeta za bolju motivaciju kada radiš od doma

Nekoliko tjedana za redom radiš od doma i nemaš baš mnogo doticaja s kolegama - od toga ti se može zavrtjeti u glavi. Tvoja motivacija je ono što pokreće obavljanje posla i vrlo je važna. Imamo šest savjeta za tebe – ostani motiviran u svom kućnom uredu.

  1. Atmosfera: Osiguraj si okruženje u kojem možeš dobro funkcionirati. Već smo naveli savjete kako dobro i pravilno opremiti kućni ured.
  2. Odjeća: Da, može biti udobna, no pazi da ne bi bila preudobna kako ne bi negativno utjecala na tvoju produktivnost. Pokušavaj se pretvarati da ipak izlaziš iz kuće.
  3. Količina posla: Zadatci, rokovi i projekti se gomilaju. Dobro organiziraj svoje obveze i pravilno ih rasporedi u vremenskom okviru, kako bi posao bio gotov u roku, a da se pritom ne opteretiš previše.  
  4. Tvoj tim: Uvijek redovito komuniciraj s ostatkom svog tima, čak i ako ne radite zajedno u redu. Socijalizacija je bitna.
  5. Stanke: Dozvoli si dovoljno pauza između obavljanja različitih zadataka jer će one doprinijeti boljom energijom.
  6. Nagrada: Postignut je uspjeh? Svakako ga proslavi! Počasti se šampanjcem ili čokoladnim kolačem i motiviraj se tako za nove uspjehe.
U potrazi si za novim poslom?

Odlično! Mi uvijek tražimo motivirane ljude da se pridruže našem OVB timu. Ako trenutno nema otvorenih radnih mjesta koji bi ti odgovarali, slobodno nam pošalji otvorenu zamolbu.  

Karijera u OVB-u

Pročitajte i:

Jaka žena gleda u kameru - pregovaranje o povećanju plaće

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Početni pregovori o plaći: korisni savjeti i trikovi

Već neko vrijeme ste na svom prvom pravom poslu. Sve je odlično, samo bi vam plaća mogla biti veća. No, prije nego što odete na prvi razgovor, morate razmotriti nekoliko stvari. Koliku plaću možete tražiti? Kada je najbolji trenutak i kako se pripremiti? Ovdje možete saznati savjete i trikove koje biste trebali slijediti kako biste dobili željenu plaću.

Zabava na timskom sastanku - početak karijere

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Prvi posao - Što moraš uzeti u obzir kada započinješ svoju karijeru?

Još si na samom početku svoje karijere i želiš započeti svoj prvi posao? U ovoj situaciji, korisni savjeti za početak karijere zlata su vrijedni. Za tebe smo saželi najvažnije činjenice o prijavama, plaćama, osiguranjima i drugim važnim stvarima.