Vjenčanje i financije: na što moram paziti nakon vjenčanja?

|

Vjenčanje i financije: na što moram paziti?
Najvažnija stvar kad je riječ o vjenčanju i financijama

Vrijeme čitanja: približno 4 minuta

  • Želiš se vjenčati? Kad je riječ o financijama i sigurnosti, postoji nekoliko stvari o kojima moraš razmišljati nakon matičnog ureda.
  • Prije vjenčanja svakako biste trebali isplanirati kako želite financirati svoju svadbu te što će se dogoditi u slučaju rastave.
  • Kako biste svoj zajednički život započeli bezbrižno, trebali biste na vrijeme razgovarati o tome kako želite organizirati svoje financije i račune nakon braka – pogotovo ako su djeca tema u vašoj vezi.
  • Zajednička osiguranja donose vam dodatne prednosti s financijskoga gledišta.
  • Vrlo je važno sklopiti pravo međusobno osiguranje ako se slučajno kome od vas što dogodi.

Vjenčanje donosi brojne promjene – također kad je riječ o financijama. Za opušteno uživanje u najljepšem danu života trebaš unaprijed razmišljati o svojim financijama i drugim važnim odlukama. Nije riječ samo o financiranju proslave vjenčanja nego se to ponajprije odnosi i na vašu imovinu, zajednička osiguranja i brigu za budućnost.

Onaj tko sklapa brak, mora prije ili poslije razmišljati o manje romantičnim pitanjima. Naime, novac ima veliku ulogu u zajedničkoj budućnosti. Vjenčanje donosi neke prednosti od kojih biste mogli profitirati, primjerice zajednička osiguranja i međusobno osiguranje partnera.

Prije vjenčanja: o čemu je potrebno razmišljati?

Prije nego što kažete „Da”, morate organizirati nekoliko stvari. Osim proslave slavlja postoje pravna pitanja o kojima morate razgovarati, primjerice želite li nakon sklapanja braka zadržati svoja stara prezimena. A postoje i financijske teme: kako biste poslije spriječili nepotrebne rasprave, bolje je unaprijed razmisliti tko će platiti koje troškove, kako želite upravljati svojim računima i tko će organizirati vaše zajedničke financije u braku.

Bračni ugovor – da ili ne?

Bez obzira na to koliko je sklapanje braka lijepo i romantično, činjenica je da oko polovice svih brakova u Europi završava rastavom. U nekim je zemljama stopa čak i veća: u Portugalu i Luksemburgu rastavom završe dva od tri braka. Kako biste izbjegli ružne sporove, može vam pomoći bračni ugovor. Bez obzira na to što nitko od mladenaca ne želi razmišljati o kraju veze prije vjenčanja, trebali biste zajedno razmisliti želite li sklopiti bračni ugovor.

Ako nemate bračni ugovor, vrijede opći zakoni u slučaju rastave. Pritom se dijeli kompletna imovina stečena tijekom braka. Bračni ugovor omogućuje vam individualnija pravila. To je korisno, na primjer, ako supružnici imaju vrlo različita imovinska stanja. Primjerice, ako u ugovoru navedete dijeljenje imovine, vaša će imovina ostati odvojena i tijekom braka i nema naknade u slučaju razvoda.

Financiranje vjenčanja

Dodatno je pitanje kako želite financirati svoje vjenčanje. Vjenčanja su većinom skupa – od vjenčanice, svadbene svečanosti pa sve do medenog mjeseca. Ako se želite vjenčati, najprije biste trebali odrediti svoj budžet. Možda bi vaši roditelji ili druga rodbina željeli dati novčani prilog? Ili biste mogli još malo uštedjeti prije nego što počnete konkretno planirati? Prekrasno vjenčanje možete organizirati i malim budžetom, a medeni mjesec ne morate nužno provesti u luksuznom odmaralištu na Maldivima.

Ako svoje vjenčanje ne želite financirati štednjom i novčanim darovima, možete razmisliti i o kreditu. Tu se primjenjuju jednaka pravila kao i za svaki drugi kredit: najprije dobro razmislite trebate li doista kredit za vjenčanje i možete li novac brzo vratiti. Naime, otplaćivanje duga desetljećima nije dobar početak braka.

Ako se opredijelite za kredit, isplati se usporediti različite opcije. Najvažniju ulogu imaju mjesečni obroci, besplatne posebne otplate i moguće skrivene naknade. Kako biste pronašli povoljan kredit za svoje vjenčanje i spriječili zamku duga, preporučujemo vam da se obratite financijskom planerom.

Trebate li financijsku potporu za svoje vjenčanje?

Financijski planer pomoći će vam pronaći odgovarajuću financijsku potporu.

Nakon vjenčanja: što se mijenja?

Najprije matični ured, zatim svakodnevica – najbolje je unaprijed dogovoriti kako ćete voditi financije nakon vjenčanja jer financije u braku su veoma bitna tema. Koje pogodnosti postoje? Odvojeni ili zajednički računi? I kako se možete osigurati u slučaju nezgode? Kad je riječ o novcu i ugovorima, postoji nekoliko važnih stvari koje morate imati na umu nakon vjenčanja.

Uređivanje zajedničkih financija u braku

Želite li nakon vjenčanja sve dijeliti ili biste radije ostali financijski neovisni, ovisi samo o vama. Možete imati zajednički račun ili sačuvati odvojene račune. Alternativa i dobar kompromis za brojne parove otvaranje je računa za zajedničke troškove poput stanarine, doprinosa za automobil i osiguranje te istodobno vođenje odvojenih računa za vlastite prihode i troškove.

Važno je pravedno podijeliti zajedničke troškove. Moguće ih je podijeliti na jednake dijelove ili prema visini prihoda. U svakom slučaju, nijedan od supružnika ne smije biti u nepovoljnom položaju. Tema postaje osobito važna ako u nekom trenutku dođu djeca te jedan od partnera mora ostati kod kuće ili raditi skraćeno radno vrijeme. Najčešće je to majka tako da se mnoge žene u Europi u i dalje moraju boriti s nižim prihodima i, posljedično, neprimjerenim razlikama u osiguranju i mirovinama. Nije važno ostaje li kod kuće muškarac ili žena – u braku supružnici dijele međusobnu odgovornost. U vašoj vezi nitko ne smije biti u financijski nepovoljnoj situaciji.

Sklapanje zajedničkih osiguranja

Nakon braka svakako biste trebali pogledati svoja prethodna osiguranja. Naime, tu najčešće možete uštedjeti mnogo novca! Često postoje obiteljske tarife koje su mnogo povoljnije nego dva odvojena ugovora. Ponajprije biste trebali provjeriti svoje osiguranje imovine, osiguranje pravne zaštite i osiguranje od osobne odgovornosti.

Možda bi bilo korisno sklopiti životno osiguranje kako biste osigurali partnera i vlastitu djecu u slučaju nezgode. To je posebno važno ako je netko od vas hranitelj obitelji ili ako morate otplatiti kredit. Osiguranje od nesposobnosti za rad također može biti korisno kako biste se i dalje mogli brinuti za sebe i svoju obitelj ako više ne možete raditi zbog nesreće ili bolesti.

Zajednička briga za starost i financijska sigurnost

Osim sklapanja pravih osiguranja postoje i razne dodatne mogućnosti zajedničke brige za budućnost. U tom kontekstu također možete sami birati želite li zajedno štedjeti ili će svatko pojedinačno riješiti svoje mirovinsko osiguranje. Oprezna preventivna briga svakako je važna kako biste i u starosti mogli opušteno živjeti.

Kao novi bračni par nitko ne želi razmišljati o najgorem slučaju. Unatoč tomu važno je da se pravilno osigurate ako se kome od vas što dogodi – pogotovo ako u nekom trenutku imate djecu. Ako imate odvojene preventivne mjere ili planove štednje, možete navesti svojeg partnera kao korisnika. Tako bračni partner u slučaju smrti ima pravo na isplatu novca. Osim o punomoći i živoj volji trebali biste razgovarati i o nasljedstvu. Ako želite drukčiju organizaciju nasljedstva nego što je slijed nasljeđivanja, to možete urediti oporukom.

Bez obzira na to gdje i kako se želite vjenčati – često je korisno potražiti savjet stručnjaka za razne financijske mogućnosti. Uostalom: čak i u registriranom životnom partnerstvu postoje osobitosti koje je potrebno uzeti u obzir! Uz pravu potporu možete opušteno uživati u vjenčanju, potpuno iskoristiti porezne pogodnosti te uz pravo osiguranje bezbrižno zajedno gledati u budućnost.

Pročitajte i:

Par na kauču koji se useljava zajedno

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Prvi zajednički stan: Što trebate znati

Jedna od vjerojatno prvih velikih avantura za svaki par je njihov prvi zajednički stan. Pronalaženje pravog stana je izazov samo po sebi. No, zajedničko stanovanje je ustvari još uzbudljivije. Namještaj, uređivanje, kućanstvo, financije i svakodnevni život. O svemu je potrebno razgovarati i sve razjasniti. Za Vas smo saželi najvažnije činjenice i savjete.

Par planira zajednički tekući račun

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Zajednički račun: Kada ima smisla?

U partnerstvu se mnogo toga dijeli - naročito u zajedničkom stanu. No je li to istina i kada su u pitanju financije? Kada ima smisla imati zajednički račun za troškove? Čega biste trebali biti svjesni? Donosimo vam pregled prednosti i nedostataka te alternative koje postoje.