Prvi zajednički stan: Što trebate znati

|

Par na kauču koji se useljava zajedno
Najvažnije činjenice o zajedničkom useljenju

Vrijeme čitanja: približno 5 minuta

  • Mnogi parovi sanjaju o zajedničkom domu. U Hrvatskoj je trenutno u začetku izrada registra kućanstava koji će pružiti točan uvid u broj parova koji živi zajedno, zasada ne postoji takva statistika.
  • Kada se uselite zajedno s nekim, ne dijelite samo stan, već i sve troškove.
  • Preseljenje u novi dom može brzo postati vrlo skupo. Dobro planiranje važno je za održavanje troškova niskima.
  • Zajednički račun pomaže u praćenju zajedničkih troškova. Preko njega možete uplatiti i osiguranje.

Jedna od vjerojatno prvih velikih avantura za svaki par je njihov prvi zajednički stan. Pronalaženje pravog stana je izazov samo po sebi. No, zajedničko stanovanje je ustvari još uzbudljivije. Namještaj, uređivanje, kućanstvo, financije i svakodnevni život. O svemu je potrebno razgovarati i sve razjasniti. Za Vas smo saželi najvažnije činjenice i savjete.

Prvi zajednički stan mijenja mnoge stvari u vezi. Nema više stalnog putovanja između različitih stanova i ponovno se upoznajete na potpuno novi način. Zajednički život je popularan među parovima danas. Istraživanje platforme ElitePartner iz 2021. to jasno pokazuje: od parova koji su zajedno jednu do tri godine, gotovo 60 posto živi zajedno. Otprilike više od polovice parova zatim zajedno traži novi dom.

Prije nego što zapravo krenete živjeti zajedno, morate se pobrinuti za mnoge stvari. Potraga za stanom se lako može pretvoriti u zadatak od nekoliko mjeseci i koštati Vas mnogo živaca. Dobro razmislite i dogovorite s partnerom što Vam je oboma važno u stanu. Trebate li zaista kadu ili balkon? Ili Vam je možda lokacija najvažnija?

Prednosti i nedostatci zajedničkog useljenja

Međutim, prije nego što se preselite s partnerom, trebali biste se upoznati s prednostima i nedostatcima. Najvažnije je da želite živjeti zajedno iz pravih razloga. Isključivo financijski razlozi ne bi trebali biti na prvom mjestu.

Prednosti zajedničkog života

  • Bolja početna namještenost: Budući da se spajaju dva kućanstva, normalno je da postoji više namještaja. U pravilu nećete morati kupiti puno novog namještaja.
  • Troškovi: Nastali troškovi se dijele. Fiksne troškove poput stanarine, struje ili hrane snose dvije osobe.
  • Zajedničko rješavanje problema: Svakodnevni problemi mogu se rješavati zajedno i izravno.
  • Zajednički kućanski poslovi: Kuhanje, kupovina ili čišćenje ponekad su dosadni zadaci. Često ih je lakše i brže raditi u paru - pod uvjetom da svi sudjeluju.
  • Više zajedničkog vremena: Nema putovanja i imate više vremena za zajedničko planiranje slobodnih aktivnosti ili za viđanje.
Žena gleda muškarca smiješeći se – Zajedničko useljenje kao par

Razlozi protiv dijeljenja stana

No unatoč prednostima, postoje i neki razlozi protiv zajedničkog useljenja. Otvorena komunikacija i doza tolerancije važni su kako bi se nedostaci dugoročno uklonili s puta.

  • Manje privatnosti: Prije zajedničkog života imali ste vlastita četiri zida, a sada ne dijelite samo svoj dom nego i svakodnevni život. Međutim, osobni kompromisi mogu pomoći.
  • Mogući sukobi: Rasprave su svakako normalne, ali sukobi mogu nastati zbog različitih potreba ili rutina. Na primjer, imate li različite rutine čišćenja ili određeni red u ormaru? Velike razlike lako mogu dovesti do svađa.
  • Svakodnevna rutina: Kada imate iste dnevne rutine, to nije uvijek zabavno. S vremenom, dnevna rutina može staviti vezu na kušnju.
  • Dvostruki namještaj: Ono što je prednost s jedne strane, može biti i nedostatak s druge. Dva kauča ili dvije kuhinje nisu funkcionalni – nečega ćete se morati riješiti. Dakle, ili kompromis ili prodajte sve i nabavite novi namještaj.

Prije selidbe: što treba razmotriti

Kako nekoliko dana nakon useljenja ne biste požalili zbog svoje odluke i otkrili nepoznate stvari o svom partneru, imajte na umu nekoliko stvari. Prije nego što poduzmete veliki korak i počnete zajedno živjeti, pokušajte probni zajednički život.

Dulji odmor ili čitav tjedan proveden u domu druge osobe testirat će Vaš odnos. Na taj način možete saznati je li zajednička svakodnevica izvediva i može li funkcionirati bez većih problema.

Definitivno biste najprije trebali razjasniti vlastite ideje i želje o zajedničkom životu i raspraviti o njima. To će vam pomoći da izbjegnete kasnije dosadne rasprave i znat ćete točno što očekujete jedno od drugog. Osim toga, prije selidbe trebate razjasniti želite li zajedno useliti u postojeći stan ili u potpuno novi stan. Prilikom potpisivanja ugovora o najmu treba odlučiti i tko će biti naveden kao najmoprimac u ugovoru o najmu, a tko osoba koja isti koristi.

Preseljenje: smanjenje troškova

Bilo da se radi o drugoj ulici ili potpuno drugom gradu, preseljenje može brzo postati stresno i skupo. Mnogo toga treba organizirati i pripremiti prije velikog dana. Međutim, ako dobro planirate unaprijed, možete smanjiti troškove.

Jedan od najvećih troškova je trošak same selidbe. Unajmljujete li tvrtku za selidbe ili trebate samo kombi za stvari i nekoliko ruku za ispomoć? Možda netko koga poznajete čak ima kombi ili prikolicu. To će Vam uštedjeti još više novca.

Prije nego što se preselite, potpuno čišćenje Vam može biti od koristi. Bilo da se radi o namještaju, električnim uređajima, ukrasima, posuđu ili odjeći – ako temeljito očistite, možete puno stvari prodati. Prednost ovoga je što ćete imati manje stvari za prijevoz, a također možete povećati svoj budžet.

Par s kartonskom kutijom zajedničko useljenje

4 savjeta za zajednički život

Selidba je skupa, ali zajednički život ne mora biti. Postoji nekoliko savjeta za zajedničko useljenje koji Vama i Vašem partneru mogu uštedjeti ne samo vrijeme i živce, već prije svega novac.

1. Razgovarajte o novcu

Zasigurno jedna od najvažnijih točaka je komunikacija. Otvorena komunikacija važna je za mnoge stvari, a posebno u zajedničkom kućanstvu. Trebali biste moći otvoreno razgovarati s partnerom o temi novca kako biste razjasnili važna pitanja. Dijelite li stanarinu 50/50 ili jedna osoba zarađuje znatno više? U takvoj situaciji može biti praktično uskladiti najamninu proporcionalno plaći. Povjerenje i iskrena komunikacija su ključ.

2. Uspješno planirajte budžet

Kada dva kućanstva postanu jedno, postoji mnogo stvari koje treba organizirati. Zajednički fiksni troškovi, poput struje, plina ili stanarine, mogu se međusobno podijeliti. Zajednički račun je dobar način upravljanja zajedničkim troškovima. Uz zajednički račun, obje osobe mogu raspolagati zajedničkim novcem i koristiti ga za plaćanja ili prijenose. To znači da više ne morate kalkulirati svoje zajedničke troškove.

Naš savjet: Evidencija budžeta pomaže Vam da dobijete bolji pregled svojih mjesečnih prihoda i troškova.

3. Podijelite važna osiguranja

Jedno kućanstvo obično dijeli police osiguranja. Ako imate zajednički račun, možete izravno pratiti svoja zajednička osiguranja. No, koja osiguranja možete podijeliti sa svojim partnerom?

Osiguranje od privatne odgovornosti

Možete se osigurati za slučaj štete koju prouzročite drugim osobama, njihovoj imovini ili stvarima

Osiguranje pravnih troškova

Također možete dijeliti osiguranje ako živite zajedno. Osiguranje pravnih troškova pokriva Vaše pravne troškove i sudske troškove u slučaju pravnog spora u različitim situacijama.

Osiguranje kućanstva

Osiguranjem kućanstva osiguravate cijelo kućanstvo od štete uzrokovane prirodnim nepogodama, kvarovima ili vandalizmom – ovisno o paketu za koji se odlučite. Ako imate zajedničko kućanstvo, potrebna Vam je samo jedna polica osiguranja kućanstva.

4. Otkažite dvostruke ugovore

Ako živite zajedno, naravno da ćete dijeliti račune za struju, plin, ali i primjerice, ugovor za internet. Prije nego što krenete zajedno živjeti, trebali biste razjasniti što će se dogoditi s Vašim postojećim ugovorima. Želite li sa sobom preuzeti jedan od postojećih ugovora ili sklopiti novi? Trebali biste na vrijeme otkazati stare ugovore.

Ukoliko kupujete zajedničku nekretninu, svakako ćete sklapati nove ugovore s pružateljima različitih energetskih i ostalih usluga.

Pristojba za emitiranje se plaća po kućanstvu. To znači da ćete dobiti samo jedan račun za Vaš novi dom i da plaćate mjesečne naknade jednom. Sa zajedničkim računom možete jednostavno i jasno podijeliti troškove.

 

Pročitajte i:

Mazenje stenca zivotinjsko zdravstveno osiguranje za pse

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Zdravstveno osiguranje za kućne ljubimce: Kako pravilno zaštititi svog četveronožnog prijatelja

Bilo pas, mačka, zec ili hrčak – život bez kućnog ljubimca mnogima je nezamisliv. No ako imate vjernog četveronožnog prijatelja, snosite odgovornost dugi niz godina. Dobro osiguranje jednako je važno za vašeg ljubimca kao i za vas. Saželi smo najvažnije savjete na temu zdravstvenog osiguranja kućnih ljubimaca i pokazat ćemo vam kako osigurati svog ljubimca.

Mladenci drže jedno drugo smijući se - Planiranje vjenčanja

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Planiranje vjenčanja: Kako uštedjeti novac

Bilo u uskom krugu najdražih u vlastitom vrtu ili sa stotinama gostiju na obali Italije - vlastito vjenčanje jedan je od najljepših i najskupljih dana u životu mnogih parova. Vjenčanje treba biti dobro isplanirano, ali i financirano. Saželi smo najvažnije stvari na koje trebate obratiti pozornosti prilikom financiranja vašeg vjenčanja i donosimo vam pregled kako jednostavno planirati svoj budžet.