Backpacking odnosno putovanje s ruksakom: Sve što trebate znati

|

Mlada žena na skuteru – putovanje inozemstvom
Najvažnije činjenice o putovanju s ruksakom

Vrijeme čitanja: približno 6 minuta

  • Za vaše putovanje s ruksakom na leđima najvažnija je temeljita priprema.
  • Mladi obično imaju više vremena za dulja putovanja. Međutim, i kraća putovanja mogu biti sasvim zanimljiva.
  • Azija i Amerika su vrlo popularne destinacije za putovanje, no putovanje Europom s ruksakom na leđima može biti odlična i održiva alternativa.
  • Vrlo jednostavni trikovi mogu vam pomoći da uštedite novac i povećate svoj putni budžet prije i tijekom putovanja.
  • Sigurnost je na prvom mjestu, stoga svakako prije polaska, izradite policu putnog osiguranja.

Putovanje oko svijeta s ruksakom na leđima je za neke dugo iščekivani san, posebno za mlade ljude. Otkrivanje novih zemalja, kultura i mjesta samostalno putujući s ruksakom je avantura i sloboda u jednom. Kako biste bili sigurni da će vaše putovanje ići po planu, važno ga je isplanirati dovoljno unaprijed. Saznajte kako možete najbolje financirati svoje putovanje i pripremiti se za sve troškove.

U današnje vrijeme postoji bezbroj mogućnosti za takozvani backpacking. Bilo da je riječ o organiziranim putovanjima, grupnim putovanja ili solo putovanjima bez povratne karte s fiksnim datumom povratka - izbor je gotovo neograničen. Putovanje s ruksakom svodi se na jednu stvar: bijeg od svakodnevnog života i prepuštanje spontanosti. Prednost je i da je takvo putovanje relativno jeftino. Važno je, međutim, pravilno se pripremiti. Uostalom, ne želite ostati bez novca usred tajlandske džungle. Prije vašeg velikog putovanja trebali biste dobro razmisliti o pravom vremenu i svom budžetu. Ali kada je najbolje vrijeme za to?

Isplanirajte dovoljno vremena za put

Naravno, putovati s ruksakom možete samo dva ili tri tjedna, no ako poželite putovati dulje od toga, trebate isplanirati dovoljno vremena. Upravo je to razlog zašto je backpacking tako popularan među mladima. To je savršen način da se primjerice popuni praznina između semestara. Dajemo tri primjera prikladna su za prvo putovanje s ruksakom:

Studijska pauza

Bilo da upisujete srednju školu ili fakultet ili želite bolje istražiti svijet prije svog prvog pravog zaposlenja, godina pauze idealna je prilika da ju iskoristite za dulje putovanje.

Semestarska pauza

Studenti obično imaju semestarsku pauzu od nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci. Odsustvo od predavanja, ako nema ispita, mnogi koriste za rad ili putovanje.

Dulji godišnji odmor

Dulje putovanje s ruksakom moguće je i kada ste u random odnosu. Možda je sada vrijeme da iskoristite stare neiskorištene dane dopusta i da se na dulje vremena odmorite od poslovnih obaveza. Također postoji mogućnost da poslodavac radniku na njegov zahtjev odobriti neplaćeni dopust, pa ako ste za svoj put već dovoljno uštedjeli, eto jedne ideje kako na putovati koji dan dulje.  

Najpopularnije destinacije među „ backpackerima”

Sada znate koliko vremena imate, pa je vrijeme da krenete u potragu za destinacijom. Danas postoji veliki izbor zemalja koje možete istražiti s ruksakom na ramenima. Želite li vidjeti samo jednu zemlju, cijeli kontinent ili možda krenuti na svjetsku turneju? Naravno, o tome će presuditi vaše vrijeme i budžet koje kao putnik imate na raspolaganju. Ali postoje neke zemlje ili kontinenti koji su posebno popularni među putnicima s ruksakom:

  • Azija: Tajland, Kambodža, Vijetnam, Laos i Indonezija
  • Oceanija: Australija i Novi Zeland
  • Amerika: SAD, Kanada, Kostarika, Gvatemala, Peru i Bolivija
  • Europa: Španjolska, Italija, Slovenija i Hrvatska

Zemlje jugoistočne Azije vrlo su zanimljive za prvo putovanje s ruksakom, zato što su jeftine te imaju optimalnu infrastrukturu za takvu vrstu putovanja.

Ali Europa je također postala popularna destinacija za putovanja. Možete izbjeći dugo i skupo putovanje avionom i umjesto toga putovati na održivije vlakom ili autobusom.

Financiranje putovanja s ruksakom

Bilo da planirate četverotjedno putovanje istočnom Europom ili šestomjesečno putovanje oko svijeta – potrebno je dobro isplanirati svoje financije za putovanje. Putovanja s ruksakom trebaju biti iznad svega: jeftina. Da biste maksimalno iskoristili svoje vrijeme i novac, ključna je dobra priprema i planiranje. Prije vaše velike avanture trebali biste znati s koliko novca raspolažete. Ali koji je najbolji način za to?

Postavite svoj putni budžet

Prije svega, trebali biste znati koliko će vaše putovanje okvirno koštati. Najbolje je svoje troškove podijeliti u nekoliko kategorija. U svoj troškovnik uključite jednokratne troškove, kao što su letovi ili posebne aktivnosti, i one svakodnevne troškove. To su, primjerice, prosječni troškovi smještaja, prijevoza te hrane i pića. Ako te svakodnevne troškove pomnožite s brojem dana i dodate fiksne troškove putovanja, dobit ćete okvirni troškovnik putovanja.

Osoba gleda u daljinu dok putuje s ruksakom na leđima - Backpacking

Naš savjet: Najbolje je da okvirnom troškovniku dodate 10 do 15 posto dnevnim troškovima. Na taj ste način bolje pripremljeni ako se pojave neočekivano visoki troškovi i možete putovati mirne savjesti.

Uštedite novac na jednostavan način

Izračunali ste budžet za putovanje i sada je vrijeme za štednju. Uz nekoliko jednostavnih trikova možete uštedjeti novac prije i tijekom svog izleta s ruksakom. Najbolje je da započnete nekoliko mjeseci prije putovanja.

Jednostavan trik za smanjenje troškova u svakodnevnom životu je vođenje evidencije o financijama. Tako možete bilježiti svoje mjesečne troškove i prihode. Ne samo da vam to daje bolji pregled vaših financija, već vam pomaže pronaći potencijalne uštede. Nepotrebne troškove, poput dnevne kave za van ili članstva koje zapravo ne koristite, lakše je tako prepoznati i moguće ih je izbjeći. To su sve male promjene koje nakon nekog vremena dovode do znatne uštede.

Ako planirate svoje putovanje izvan sezone, možete dobiti naći jeftinije letove i smještaj. Ako imate vremena i želite uštedjeti još više novca, možda bi se isplatilo razmisliti o kopnenom prijevozu. U Južnoj Americi ili Aziji često je jeftinije putovati autobusom ili vlakom nego avionom. Vaše će putovanje trajati dulje i biti još zanimljivije.

Povećajte svoj putni fond

Svoj putni budžet možete povećati i tijekom samog putovanja. Kako je to moguće? Raditi na povremenim poslovima dok putujete jedna je od mogućnosti. Putujete i istovremeno radite u inozemstvu. Redovito mijenjate poslove i pritom upoznajete nova mjesta. Mnoge zemlje nude posebne vize koje vam olakšavaju rad i zaradu na lokalnoj razini. Alternativno, možete na određeno vrijeme iznajmiti svoju sobu ili stan kod kuće i tako se financijski rasteretiti. Međutim, to je moguće samo u dogovoru s vašim najmodavcem.  

Žena sjedi u čamcu – Putovanje inozemstvom

Dobra priprema

Ovisno o vašem odredištu, možda ćete morati pripremiti nekoliko stvari za svoje putovanje. Bitno je da na vrijeme provjerite ispravne putne isprave i dozvole za boravak. Za putovanja unutar Europske Unije dovoljna je vaša osobna iskaznica. Međutim, ako želite putovati dalje, trebat će vam i važeća putovnica. Ako je već nemate, bitno je da ju zatražite na vrijeme. Za neke zemlje, možda će vam trebati i viza. Za nju je također potrebno prijaviti se na vrijeme, kako bi sve funkcioniralo kada uđete u zemlju. U svakom slučaju, dobro provjerite što vam je od isprava I dokumenata potrebno na vrijeme.  

Pravo putno osiguranje

Bilo da putujete Europom ili na drugi kraj svijeta u Australiju, uvijek vam se nešto može dogoditi. Zato je važno da sa sobom imate odgovarajuće police osiguranja. S ova tri osiguranja bit ćete sigurni za svoje prvo putovanje s ruksakom:

1. Zdravstveno osiguranje u inozemstvu

Nezaobilazno je za vaše putovanje. Bilo da se radi o nesreći na vašem skuteru, trovanju hranom ili iznenadnoj zubobolji - s inozemnim  zdravstvenim osiguranjem dobit ćete medicinsku skrb u slučaju bolesti, a u najgorem slučaju čak i prijevoz natrag u domovinu. Prilikom odabira police osiguranja pripazite da ona pokriva sve troškove, kako ne biste dio troškova liječenja morali platiti sami.

Za kraća putovanja unutar Europe obično je dovoljno vaše hrvatsko zdravstveno osiguranje. Međutim, postoje i ograničenja i posebna pravila kojih se trebate pridržavati.

 

2. Putno osiguranje

Putnim osiguranjem također ste financijski zaštićeni u slučaju osobnih ozljeda, materijalne štete ili financijskih gubitaka u inozemstvu. Ako tijekom putovanja oštetite skupocjeni fotoaparat ili izgubite ključeve od smještaja, to vas zasigurno može mnogo stajati. Osiguranje u cijelom svijetu korisno je kada idete na dulja putovanja i štiti vas od dodatnih troškova. Neka osiguranja od privatne odgovornosti vrijede i u inozemstvu - prije putovanja provjerite svoje postojeće osiguranje.

3. Osiguranje prtljage

U usporedbi s ostalim osiguranjem, osiguranje prtljage možda nije najvažnije, ali je ipak razumno osiguranje. Ako sa sobom nosite skupi pametni telefon ili vrlo kvalitetan fotoaparat, osiguranje se svakako isplati. Međutim, ovisno o osiguranju, nije uvijek pokrivena sva šteta - stoga se o tome unaprijed informirajte ili potražite savjet od naših financijskih stručnjaka.

Odgovarajuća kreditna kartica

Potrebna vam je kreditna kartica kako biste njome mogli jednostavno plaćati u inozemstvu.  Na kraju krajeva, putovati s ogromnim količinama gotovine nije nikako praktično. Kreditnom karticom možete podizati gotovinu u lokalnoj valuti, rezervirati letove, hotele ili izlete te plaćati u trgovinama bez gotovine. U hitnim slučajevima također možete koristiti kreditnu karticu ako morate platiti neočekivano veće iznose.

Većina kreditnih kartica također pokriva i putno osiguranje - iako se uvjeti i svote osiguranja uvelike razlikuju.

Pročitajte i:

Dva mladića sjede na kombiju – Život u kamperu

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Život u kamperu: Financije i osiguranje na putu

Ujutro se probudite u Njemačkoj, a navečer zaspete u Nizozemskoj s pogledom na more. Putovanje kamperom nezaboravna je avantura. Kako se san o bezgraničnoj slobodi ne bi pretvorio u noćnu moru, trebate se dobro pripremiti. Pokazat ćemo vam kako se pripremiti na neočekivano – što se tiče financija i osiguranja.

Student se smije - Strukovno obrazovanje

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Stručno osposobljavanje ili studiranje: Što se više isplati?

Jedna od možda najvažnijih odluka u životu mladih ljudi je odgovor na pitanje što dolazi nakon završetka škole. U današnje vrijeme postoji bezbroj mogućnosti i smjerova, ali taj golemi izbor nije uvijek lako napraviti. Kako pronaći ono što je najbolje za vas i odgovara li vam više fakultet ili stručno osposobljavanje? Pokazat ćemo vam prednosti i nedostatke i pružiti nekoliko savjeta koji će vam olakšati odluku.