Žene i mirovina – punom parom u mirovinsko siromaštvo

|

Žene su diljem Europe češće pogođene siromaštvom u starosti nego muškarci. To nije čudno s obzirom da manja plaća znači i manja mirovina. Osobna mirovina bi stoga trebala biti važna tema posebno za žene. No, stvarnost je nešto drugačija.

Počet ćemo s veselom vijesti: Sve je više žena u Europi zaposleno. U trećem kvartalu 2016. njihova je zaposlenost dostigla povijesni vrhunac od 65,5 posto – 1995. je iznosila 55 posto. Ti brojevi prikazuju pozitivan prirast, ali i još uvijek pretežnu neravnotežu među spolovima. Naime, žene u Europi zarađuju čak 9% manje u usporedbi od muškaraca na istoj poziciji.1 Zaposlenost kod muškaraca u Europskoj uniji iznosi visokih 77,4 posto, dok kod žena 66,5 posto. Uz to su žene i lošije plaćene, rijeđe rade na vodećim mjestima i češće su na roditeljskim dopustima ili dopustima u svrhu njege članova obitelji. Za usporedbu: na pola radnog vremena u Europi radi 32 posto žena, dok muškaraca 9 posto.

Siromaštvo u starosti

Takva situacija na tržištu rada odražava se i na mirovinu. U Europi žene u prosjeku primaju 36 posto nižu mirovinu od muškaraca.2 Sukladno tome su češće pogođene siromaštvom u starosti. U 2015. je prema prosjeku EU-a oko 16 posto žena i 12 posto muškaraca živjelo na granici siromaštva. Danas u 2019. godini hrvatski umirovljenici žive još i lošije jer po novim podacima svaki 4 umirovljenik u Hrvatskoj živi na granici siromaštva.3

Osobna mirovina? Možda kasnije…

Brojevi govore za sebe. Osobna mirovina je nešto neophodno s obzirom na demografsko i političko stanje. S obzirom na povišen rizik od siromaštva, žene bi trenutno prije svih trebale stajati u redu za financijsko planiranje. Bar u teoriji.

Za žene vrijedi: sigurnost je na prvom mjestu

Veliki broj žena smatra kako je najvažniji čimbenik kod mirovine sigurnost. Jedan od najboljih i najisplativijih načina da si osigurate pristojnu mirovinu je ulaganje u dobrovoljne mirovinske fondove, odnosno treći mirovinski stup. Dobrovoljna mirovinska štednja jedini je financijski proizvod u Hrvatskoj koji obuhvaća prinos fonda i državna poticajna sredstva, ali i porezne olakšice za poslodavce.

Sami možete odabrati učestalost, trajanje, kao i visinu uplata u fond. Uplate nisu obvezne te ako niste u mogućnosti vršiti redovite uplate Vaše članstvo se ne prekida, a postojeća sredstva nastavljaju ostvarivati prinose. Na dobrovoljnu mirovinsku štednju ne plaćate porez. Najranija dobna granica za podizanje ušteđenog iznosa mirovine je navršenih 55 godina života, a u slučaju ranije smrti sredstva se u cijelosti nasljeđuju.

Nije rješenje ni biti bez mirovine

Otvorenih očiju u siromaštvo u starosti – čini se da s tim motom (ne samo) žene trenutno pristupaju svojoj mirovini. Zanemarivanjem problem nikako ne postaje manji. Umjesto toga, sljedeće postaje stvarnost: tko zbog dobrobiti obitelji manje radi ili prihvaća manje plaćen posao, mora si smanjiti mirovinu. Jedini način za izbjeći siromaštvo u starosti je osobna mirovina, kod koje treba imati u vidu prihod i rizik. Žena bi se trebale posvetiti ovoj temi po mogućnosti što prije te, u najboljem slučaju, potražiti kompetentnu pomoć financijskog planera.

1 moj-posao.net
2 ec.europa.eu
3 seebiz.eu

Pročitajte i:

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Bezbrižno u inozemstvo – Što financije, osiguranje i optimizacija kućanstva imaju s nezaboravnim vremenom na putovanju

Putovanje bi trebalo biti nezaboravno iskustvo bez obzira radi li se o godišnjem odmoru ili dugoročnom odlasku u inozemstvo. Putovanje će Vam biti lakše ako se dobro pripremite. U ovom članku možete pronaći podršku za dobivanje potrebnih odgovora prije polaska na putovanje.

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Anti-digitalizacija: Financijsko planiranje uživo s planerom u trendu kod milenijalaca

Moglo bi se naslutiti kako će se financijsko planiranje uživo uskoro zamijeniti novim digitalnim ponudama. Međutim, u realnosti se prikazuje sasvim drugačija slika: Prije svega, milenijalci cijene financijsko planiranje uživo s planerom, te mu daju prednost u usporedbi s digitalnim mogućnostima.