© OVB Holding

Žene i mirovina – punom parom u mirovinsko siromaštvo

Žene su diljem Europe češće pogođene siromaštvom u starosti nego muškarci. To nije čudno s obzirom da manja plaća znači i manja mirovina. Osobna mirovina bi stoga trebala biti važna tema posebno za žene. No, stvarnost je nešto drugačija.

Žene i mirovina – punom parom u mirovinsko siromaštvo

Žene su diljem Europe češće pogođene siromaštvom u starosti nego muškarci. To nije čudno s obzirom da manja plaća znači i manja mirovina. Osobna mirovina bi stoga trebala biti važna tema posebno za žene. No, stvarnost je nešto drugačija.

Počet ćemo s veselom vijesti: Sve je više žena u Europi zaposleno. U trećem kvartalu 2016. njihova je zaposlenost dostigla povijesni vrhunac od 65,5 posto – 1995. je iznosila 55 posto. Ti brojevi prikazuju pozitivan prirast, ali i još uvijek pretežnu neravnotežu među spolovima. Naime, žene u Europi zarađuju čak 9% manje u usporedbi od muškaraca na istoj poziciji.1 Zaposlenost kod muškaraca u Europskoj uniji iznosi visokih 77,4 posto, dok kod žena 66,5 posto. Uz to su žene i lošije plaćene, rijeđe rade na vodećim mjestima i češće su na roditeljskim dopustima ili dopustima u svrhu njege članova obitelji. Za usporedbu: na pola radnog vremena u Europi radi 32 posto žena, dok muškaraca 9 posto.

Siromaštvo u starosti

Takva situacija na tržištu rada odražava se i na mirovinu. U Europi žene u prosjeku primaju 36 posto nižu mirovinu od muškaraca.2 Sukladno tome su češće pogođene siromaštvom u starosti. U 2015. je prema prosjeku EU-a oko 16 posto žena i 12 posto muškaraca živjelo na granici siromaštva. Danas u 2019. godini hrvatski umirovljenici žive još i lošije jer po novim podacima svaki 4 umirovljenik u Hrvatskoj živi na granici siromaštva.3

Osobna mirovina? Možda kasnije…

Brojevi govore za sebe. Osobna mirovina je nešto neophodno s obzirom na demografsko i političko stanje. S obzirom na povišen rizik od siromaštva, žene bi trenutno prije svih trebale stajati u redu za financijsko planiranje. Bar u teoriji.

Za žene vrijedi: sigurnost je na prvom mjestu

Veliki broj žena smatra kako je najvažniji čimbenik kod mirovine sigurnost. Jedan od najboljih i najisplativijih načina da si osigurate pristojnu mirovinu je ulaganje u dobrovoljne mirovinske fondove, odnosno treći mirovinski stup. Dobrovoljna mirovinska štednja jedini je financijski proizvod u Hrvatskoj koji obuhvaća prinos fonda i državna poticajna sredstva, ali i porezne olakšice za poslodavce.

Sami možete odabrati učestalost, trajanje, kao i visinu uplata u fond. Uplate nisu obvezne te ako niste u mogućnosti vršiti redovite uplate Vaše članstvo se ne prekida, a postojeća sredstva nastavljaju ostvarivati prinose. Na dobrovoljnu mirovinsku štednju ne plaćate porez. Najranija dobna granica za podizanje ušteđenog iznosa mirovine je navršenih 55 godina života, a u slučaju ranije smrti sredstva se u cijelosti nasljeđuju.

Nije rješenje ni biti bez mirovine

Otvorenih očiju u siromaštvo u starosti – čini se da s tim motom (ne samo) žene trenutno pristupaju svojoj mirovini. Zanemarivanjem problem nikako ne postaje manji. Umjesto toga, sljedeće postaje stvarnost: tko zbog dobrobiti obitelji manje radi ili prihvaća manje plaćen posao, mora si smanjiti mirovinu. Jedini način za izbjeći siromaštvo u starosti je osobna mirovina, kod koje treba imati u vidu prihod i rizik. Žena bi se trebale posvetiti ovoj temi po mogućnosti što prije te, u najboljem slučaju, potražiti kompetentnu pomoć financijskog planera.

1 moj-posao.net
2 ec.europa.eu
3 seebiz.eu
Natrag   Podijeli na Facebooku    Podijelite na Twitteru

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje iskustva naših posjetitelja. Neki od ovih kolačića tehnički su imperativni kako bi se osigurale određene funkcije web mjesta. Nastavljajući navigacijom na ovim web stranicama, prihvaćate našu upotrebu kolačića. više

Kolačići su deaktivirani, svi već stvoreni kolačići su izbrisani.