Konačno sunce: Savjeti za budžet za odmor i putno osiguranje

|

Dijete na bazenu s vodenim pištoljem - Putujte sigurno
Najvažnije činjenice o putnom osiguranju

Vrijeme čitanja: približno 5 minuta

  • Ne postoji samo jedno putno osiguranje. U ovom članku predstavljamo tri najvažnija putna osiguranja.
  • Odlazak na odmor može biti skup: putni troškovi unutar Europe su u 2020. bili oko 98 eura po danu odmora.
  • Dnevnik ili planer putovanja s određenim budžetom i ograničenjima ti može pomoći da na odmoru držiš svoje financije pod kontrolom.
  • Donosimo 5 savjeta kako ozbiljno uštedjeti na budžetu za odmor.

Bez obzira ideš li na putovanje kroz Tajland s ruksakom na leđima ili boraviš u all-inclusive hotelu u Tunisu, ima smisla imati osiguranje u slučaju da se razboliš neposredno prije odmora ili ti ukradu stvari iz hotelske sobe. Na taj način se možeš zaštititi od financijskih posljedica - i bezbrižno otići na odmor.

Iznenadiš li se svaki put nakon putovanja kad vidiš koliko ti se smanjio saldo na bankovnom računu? Naravno da se volimo počastiti kad putujemo. Tako i treba biti. Ipak, donosimo neke savjete o tome kako pratiti financije dok si na odmoru i ne opustošiti svoj račun.

Putno osiguranje: Što je nužno znati

Ne postoji samo jedna jedinstvena polica putnog osiguranja. Međutim, postoje neka osiguranja koja se mogu ugovoriti u sklopu putovanja. Osiguranja se mogu sklopiti na određeni vremenski period ili za jedno putovanje. Najčešća putna osiguranja su putno zdravstveno osiguranje, osiguranje od otkaza putovanja i osiguranje prtljage .

Naš savjet: Prije sklapanja novog osiguranja provjeri jesi li već pokriven važećim ugovorima ili, primjerice, kreditnom karticom.

Zdravstveno osiguranje u inozemstvu

U Europskoj uniji i nekim drugim zemljama vrijedi naše obvezno zdravstveno osiguranje. Ako putuješ u druge zemlje i želiš biti pokriven u većoj mjeri, zdravstveno osiguranje možeš sklopiti u inozemstvu.

Pretpostavimo da se dogodi nesreća na skijanju u planinama. Potreban je helikopterski prijevoz koji će te odvesti u lokalnu bolnicu. Nakon nekog vremena, moraš se vratiti u svoj grad. U ovom slučaju nema dopunskog osiguranja. Upravo u takvim slučajevima međunarodno zdravstveno osiguranje ima smisla. Osim toga, izvan EU, uvećini zemaljasami plaćamo troškove liječenja koji nisu pokriveni. Na primjer, medicinski troškovi su posebno visoki u SAD-u.

Međunarodno zdravstveno osiguranje se može sklopiti fleksibilno. Može se primijeniti za određene dane putovanja, unutar godine dana ili za duža putovanja u inozemstvo, primjerice za Work and Travel ili putovanje oko svijeta. Uglavnom su u osiguranje uključene sljedeće mjere: medicinska njega i liječenje akutnih bolesti ili nesreća, bolničko liječenje, lijekovi, zavoji i ostali medicinski pribor, kao i medicinski neophodan prijevoz.

Osiguranje od otkaza putovanja

Dobio si ponudu za posao, ali si i rezervirao odmor u terminu kada trebaš početi raditi? Šteta! Ako nemaš osiguranje od otkaza putovanja, zaglavio si s troškovima. U suprotnom, moraš pregovarati sa svojim novim poslodavcem.

Osiguranje od otkaza putovanja nadoknađuje putne troškove samo ako se otkazivanje dogodi prije početka putovanja. Razlog otkazivanja mora biti neočekivan te mora biti naveden u uvjetima osiguranja.

No, u kojim si slučajevima zapravo osiguran? Neočekivani početak rada na novom poslu je jedan od razloga, ali u trenutku rezervacije putovanja moraš biti prijavljen kao nezaposlen. Ozbiljna ozljeda ili bolest, kao i trudnoća, su još neki od razloga zašto ne možeš krenuti na putovanje.

Razlozi za otkazivanje variraju ovisno o osiguranju. Stoga ih treba pomno pregledati. Osim toga, sve osobe koje žele ići na put trebaju biti navedene u polici osiguranja. To su takozvane rizične osobe.

Osiguranje prtljage

Stojiš na aerodromu i uzbuđeno razgovaraš s prijateljima o planovima za odmor. Tvoj kofer je stajao pored tebe i odjednom ga više nema. Pola sata kasnije shvatiš da je ukraden. U njemu su bile skupe tenisice, a spakirao si i laptop. Što sad? Kako dobiti odštetu za sve? Uz osiguranje prtljage.

Ovo osiguranje štiti tvoju prtljagu od gubitka, uništenja ili oštećenja tijekom cijelog razdoblja putovanja. Osiguranje prtljage je moguće sklopiti na tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi.

Napomena: Ugovorom su definirane maksimalne vrijednosti do kojih je pokrivena tvoja osobna prtljaga. To uključuje i video kamere, nakit ili sportsku opremu kao što su snowboardi ili brdski bicikli.

Putovanje s ruksakom ili luksuzni hotel: Koliko košta odmor?

Provest ćeš godišnji odmor na svom balkonu? To je sasvim u redu, ali s vremena na vrijeme trebali bismo si priuštiti pravi odmor, daleko od kuće. Nekoga privlače planine i turneja brdskim biciklom, a nekoga gradski odmor u Barceloni ili uz more na Ibizi. Svatko ima svoju predodžbu o savršenom odmoru. Međutim, on može biti prilično skup.

Koje troškove možeš očekivati na putovanju? Prvenstveno bismo trebali biti svjesni svojih potreba. Raspon cijena između kampa ili hotela s 5 zvjezdica je vrlo širok. Austrija, Cape Verde ili Južna Afrika – destinacija i duljina putovanja su također važni za financiranje putovanja.

Putni troškovi unutar Europe su iznosili oko 98 eura po danu odmora u 2020. godini. Savjet za sve one koji žele manje potrošiti u inozemstvu: najjeftinija putovanja u Europi su zasad u Poljskoj, Hrvatskoj ili, primjerice, Austriji.

Obitelj na odmoru uz bazen - putno osiguranje

Kako držati financije pod kontrolom na odmoru

Kad odemo na odmor, želimo iskušati najbolje restorane, ići na avanturistička putovanja i kupiti unikatne suvenire. Putovanje od dva ili tri tjedna može mnogo koštati.

Kako upravljate svojim budžetom za odmor? Iako zvuči staromodno, najbolji način je voditi dnevnik ili planer putovanja s budžetom i ograničenjima. Možeš ga voditi na tradicionalan način s papirom i olovkom ili možeš sve pratiti putem aplikacije. Trenutno postoji mnogo aplikacija koje omogućuju upravljanje financijama i dijeljenje budžeta između nekoliko ljudi.

Naš savjet: možeš postaviti točne dnevne ili tjedne limite za kreditnu karticu prije odlaska na odmor. Na taj način je teško pogriješiti s unaprijed određenim budžetom.

 
Familie macht Ausflug mit dem Fahrrad – Reisekasse

Idemo na more! No, torba za plažu, mobiteli i novčanici, leže na plaži i nitko ih ne pazi. Svi znamo kakva je situacija – svi postanemo malo bezbrižniji na odmoru u inozemstvu. U takvim trenucima nemara se brzo može dogoditi krađa. Najbolje je zamoliti nekoga da pripazi na naše stvari ili ih ostaviti u hotelskoj sobi. Kad si u razgledavanju, stvari su obično na sigurnom, u torbi.

 

Ako nešto bude ukradeno, prvo što trebaš učiniti je blokirati kartice. Postoji svjetski broj za blokiranje za mnoge kreditne kartice, a on je: 116 116. Broj je dostupan 24 sata dnevno. Za EC kartice postoji i centralni broj za blokiranje: 0049 1805021021.

5 savjeta za uštedu na budžetu za putovanje

Otkrij svijet i pusti um da odluta. Kad putujemo, ne želimo da nam financije kvare raspoloženje. Zato ti donosimo pet praktičnih savjeta kako možeš uštedjeti na putovanju.

  1. Rezervacija: uvijek koristi različite tražilice kada tražiš opcije za odmor. Nekonvencionalno vrijeme rezervacija i jako rane rezervacije mogu biti prednost. Moto kojim se treba voditi je: pametne online rezervacije.
  2. Van sezone: Ako je vrijeme putovanja fleksibilno, letovi i hoteli su puno jeftiniji van sezone. Na primjer, pretraži jeftine mjesece za putovanje na brojnim portalima za letove.
  3. Tečaj: Nemoj pretvarati novac u eure na bankomatima, već u domaću valutu. Tečaj na bankomatima je često drastično lošiji. U restoranima također uvijek plaćaj u valuti te zemlje.
  4. Hrana: Domaća hrana je jako ukusna, a u većini slučajeva i mnogo jeftinija od cijena u turističkim restoranima. Mještani uvijek imaju sjajne savjete oko lokalne hrane.
  5. Najam automobila: Najbolja opcija jerezervirati rent-a-car prije putovanja. Cijene su puno skuplje kada dođeš na destinaciju za odmor. Postoji mnogo portala za rezervacije na kojima možeš napraviti usporedbu.
Želiš znati koje police osiguranja ti najbolje odgovaraju?

Možemo te savjetovati prilikom potrage i pronaći najbolje rješenje iz naše široke palete proizvoda.

Pronađi financijskog savjetnika ili financijskog konzultanta u svojoj blizini

Pročitajte i:

Dva mladića sjede na kombiju – Život u kamperu

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Život u kamperu: Financije i osiguranje na putu

Ujutro se probudite u Njemačkoj, a navečer zaspete u Nizozemskoj s pogledom na more. Putovanje kamperom nezaboravna je avantura. Kako se san o bezgraničnoj slobodi ne bi pretvorio u noćnu moru, trebate se dobro pripremiti. Pokazat ćemo vam kako se pripremiti na neočekivano – što se tiče financija i osiguranja.

Mlada žena na skuteru – putovanje inozemstvom

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Backpacking odnosno putovanje s ruksakom: Sve što trebate znati

Putovanje oko svijeta s ruksakom na leđima je za neke dugo iščekivani san, posebno za mlade ljude. Otkrivanje novih zemalja, kultura i mjesta samostalno putujući s ruksakom je avantura i sloboda u jednom. Kako biste bili sigurni da će vaše putovanje ići po planu, važno ga je isplanirati dovoljno unaprijed. Saznajte kako možete najbolje financirati svoje putovanje i pripremiti se za sve troškove.