Zaštita na festivalima: Uz ova ćete osiguranja biti optimalno pripremljeni

|

Dva mladića smiješe se u kameru
Najvažnije činjenice o osiguranju za festivale

Vrijeme čitanja: približno 5 minuta

  • Festivali su prije svega: glasni, nezaboravni i popularni. Festivali su osobito popularni među mladima.
  • Na festivalu se svašta može dogoditi. Kako biste mogli u potpunosti uživati u događanju, trebali biste biti spremni na hitne slučajeve.
  • Postoje odgovarajuće police osiguranja za različite situacije. Osiguranje automobila, osiguranje od osobne odgovornosti i osiguranje od nezgode korisne su vrste osiguranja.
  • Pravilna priprema ključ je uživanja na festivalu. Uz korisne savjete, vaš će posjet festivalu biti pun pogodak.

Ljeto je vrijeme festivala, a oni uključuju glasnu glazbu, kampiranje i puno zabave. Ono što ne bi trebalo biti dio doživljaja: ukradeni predmeti, pokvaren auto ili nesreća. Festivali ne uključuju samo zabavu i uživanje, već i određene rizike. Kako biste na festivalu bezbrižno proveli svoje vrijeme, trebali biste se unaprijed informirati o odgovarajućem osiguranju. Pokazat ćemo vam kako se dobro pripremiti na sve situacije.

Bilo da je to Tomorrowland u Belgiji, Rock am Ring u Njemačkoj ili Ultra Europe u Hrvatskoj - broj europskih glazbenih festivala je ogroman, a naročito su popularni među mladima. Otprilike četvrtina gostiju mlađa je od 30 godina.

Festivali su jedinstveno iskustvo i često traju nekoliko dana, zbog čega mogu brzo postati iscrpljujući. Najvažnije je dobro se pripremiti i uživati u pustolovini. Festivali nude fantastičnu priliku za otkrivanje nove glazbe, upoznavanje istomišljenika i stvaranje nezaboravnih uspomena.

Dobro je znati: Prema istraživanju koje je proveo Festivalfire 2022., 40 posto posjetitelja potroši više od 200 eura na ulaznicu. Oko 38 posto troši oko 100 do 200 eura. Uzevši u obzir visoke troškove, na događaju sve mora biti savršeno. No kako to točno funkcionira? I što prava vrsta zaštite ima s tim?

Zašto je osiguranje važno na festivalima

Festivali i osiguranje? Kako to ide jedno s drugim? Jednostavno: na festivalu se svašta može dogoditi. Kako biste u potpunosti mogli uživati u događaju, trebali biste biti spremni na hitne slučajeve. Pravo osiguranje će vas zaštititi od financijskih posljedica. Pogledajmo što se može dogoditi na dan festivala.

Na putovanju:

Sve počinje s putovanjem. Rano ujutro, u polusnu, vozite se autom prema festivalu. Odjednom, pokvari vam se auto ili se dogodi nesreća. U tom trenu ne možete nastaviti voziti dalje.

Prilikom parkiranja:

Vrijedne predmete ostavljate u autu kad stignete tamo. Sljedeće jutro, vaš automobil je oštećen i sve vaše stvari su nestale.

Dok se zabavljamo:

Najvažniji dio festivala je zabava. Međutim, na neravnom terenu, a naročito nakon piva ili dva, lako možete pasti i izvrnuti gležanj. U isto vrijeme, vaš šator nitko ne čuva, a netko vam iz njega ukrade dragocjene predmete.

Noću:

Dok noću spavate u šatoru u kampu, netko vam otvori auto i odveze se u njemu. Vaš auto je ukraden, a doživljaj festivala je zasad stavljen na čekanje.

Koje su police osiguranja dostupne?

Bilo da se radi o kvaru, nezgodi ili krađi – broj mogućih hitnih slučajeva je ogroman. Međutim, ne postoji opće festivalsko osiguranje koje pokriva sve odjednom. Postoji odgovarajuća polica za različite situacije. Predstavljamo one najvažnije.

Koje osiguranje plaća štetu na automobilu?

Postoje različite vrste osiguranja automobila koje pokrivaju vaš automobil. Osiguranje od automobilske odgovornosti obvezno je i primjenjuje se ako ozlijedite druge osobe ili oštetite automobil. Djelomično i potpuno kasko pokriće su police dobrovoljnog osiguranja koje možete sklopiti kao opciju.

Ukoliko je vaš automobil oštećen ili ukraden od strane drugih osoba, djelomično kasko osiguranje pokriva troškove. Pokrivena je i šteta uzrokovana olujama, poput ljetnih grmljavinskih oluja. Kasko osiguranje pokriva sve što i djelomično pokriće, te plaća gotovo svu štetu na automobilu. Također se isplati u slučaju vandalizma ili nesreće koju je uzrokovao vozač.

U slučaju da želite s grupom putovati izravno na festival, možete unajmiti i automobil s više sjedala. Za najam automobila osiguranje automobila treće strane već je uključeno. Možete rezervirati djelomično ili potpuno kasko pokriće kao opciju.

Što ako se ozlijedite na festivalu?

Alkohol, različite emocije i glasna glazba tipični su za koncerte i festivale - kao i skakanje s pozornice i mosh pit gomile. U mosh pitu najprije se formira krug u koji u nekoliko sekundi uskače i gura se veći broj ljudi. Ono što zvuči zabavno, brzo može postati ozbiljno. Nije uopće neuobičajeno da vas netko udari u lice ili, u najgorem slučaju, budete bačeni na tlo.

No i druge se nesreće događaju brže nego što bi se očekivalo - bilo za vrijeme roštilja ili zbog pada u mrklom mraku. Osiguranje od nezgode tada nudi financijsku zaštitu. Ne pokriva samo prijevoz do najbliže bolnice, već može pokriti i potencijalne financijske troškove. Ukoliko zbog posljedica nesreće ostanete osoba s trajnim invaliditetom, osiguranje će vam isplatiti jednokratnu novčanu svotu ili redovitu mirovinu za nesreću.

Važno: S privatnim osiguranjem od nezgode osigurani ste 24 sata na dan - čak i u inozemstvu.

Grupa ljudi drži osobu na rukama

Tko plaća ako nešto oštetite?

U slučaju da oštetite tuđu imovinu i imate osiguranje od osobne odgovornosti, ono pokriva sve troškove. Međutim, nije pokrivena samo imovinska šteta. Osiguranje osobne odgovornosti također plaća za osobne ozljede ili financijski gubitak. Ako ozlijedite drugu osobu na događaju, to može postati vrlo skupo. Vaše osiguranje će tada umjesto vas pokriti troškove i platiti štetu.

Tko plaća ako mi se pokvari mobitel ili fotoaparat?

Prije svega, važno je znati tko je odgovoran za štetu. Ako netko drugi stane na vaš mobilni telefon ili fotoaparat, privatno osiguranje druge osobe će pokriti štetu.

Što se događa ako vam ispadne vlastiti mobilni telefon? Onda vas osiguranje neće pokriti. Ukoliko ipak želite zaštititi svoje vrijedne predmete, možete ugovoriti osiguranje predmeta. To osiguranje može pokriti troškove skupih popravaka ili zamjenskih uređaja.

Važno: Provjerite odredbe i uvjete osiguranja kako biste vidjeli jesu li pokriveni mobilni telefoni i drugi predmeti. Ovisno o tarifi, mobilni telefoni ili tableti mogu biti izuzeti iz osiguranja.

Žena sjedi u šatoru i šminka se

Nužni savjeti za festival

Festival može biti nezaboravno iskustvo. Pravilna priprema ključ je istinskog uživanja. Uz ove korisne savjete, vaš će posjet festivalu biti potpuni uspjeh:

  • Dobra priprema: Što trebate spakirati za festival? Neophodni su prijenosni punjač, pribor za prvu pomoć, šator i toaletni papir. Međutim, sa sobom morate ponijeti i ljepljivu traku. To je višenamjensko oružje za razbijene šatore, stolice za kampiranje ili naočale i svakako bi se trebala naći na vašem popisu za pakiranje.
  • Uočljivo je bolje: Dok kampirate na mjestu festivala, lako možete izgubiti vlastiti šator iz vida zbog količine ostalih šatora. Zavežite šarene zastavice ili balone na svoj šator. Brzo ćete ga prepoznati u gomili.
  • Zaštita od krađe: Jednostavna krađa događa se vrlo brzo. Trenutak nepažnje i torba je ukradena. Spakirajte samo najnužnije, a novac, osobnu iskaznicu i mobitel uvijek držite uz tijelo.
  • Pravilno osiguranje: Čak i uz najbolju pripremu, može doći do nezgoda. Pravo osiguranje važno je kako bi se osiguralo da se manja šteta ne pretvori u veliki financijski rizik.
  • Zabava: Unatoč svim pripremama, jedno je posebno važno – ne zaboravite uživati. Uostalom, tome i služe festivali!

Pročitajte i:

Mlada žena trči u parku

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Osiguranje za mlade: Sve što trebate znati

Osiguranje imovine i kućanstva ili osiguranje od osobne odgovornosti - lista osiguranja je duga. Gotovo je nemoguće znati za svako. Postoji polica osiguranja za svaku životnu situaciju, svaki vrijedni predmet i svaki događaj. Koja osiguranja trebate? Koja su manje važna? U ovom članku možete saznati koje police osiguranja imaju najviše smisla za mlade.

Dva mladića sjede na kombiju – Život u kamperu

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Život u kamperu: Financije i osiguranje na putu

Ujutro se probudite u Njemačkoj, a navečer zaspete u Nizozemskoj s pogledom na more. Putovanje kamperom nezaboravna je avantura. Kako se san o bezgraničnoj slobodi ne bi pretvorio u noćnu moru, trebate se dobro pripremiti. Pokazat ćemo vam kako se pripremiti na neočekivano – što se tiče financija i osiguranja.