Rad uz studij: Sve što trebaš znati kada su u pitanju studentski poslovi

|

Rad uz studij: sve o studentskim poslovima

Od predavaonice do ureda: većina europskih studenata radi uz studij. Pritom studentski posao neće samo povećati nedovoljan kućni budžet. Kao student, uz rad ćeš steći dragocjeno praktično iskustvo za budućnost, uspostaviti kontakte i upoznati svoju struku čak i prije nego što diplomiraš. Postoje brojne mogućnosti kojima možeš zaraditi novac uz studij – na svojem fakultetu, kontinuirano u tvrtki ili privremeno tijekom stanke između semestara. Međutim, ovisno o vrsti zaposlenja, postoji nekoliko okvirnih uvjeta kojih se trebaš pridržavati.

Klišej opuštenih studentskih godina duboko se ukorijenio – iako je svakodnevni život studenata danas često potpuno različit. Osim potpuno ispunjenog rasporeda, gomile ispita i rokova za projektne radove i slično – sve više studenata ima dodatni posao uz studij kako bi  mogli financirati studiranje ili steći prva praktična iskustva.

Koliko studenata radi uz studij?

Studija Eurostudent istraživala je ponašanje studenata u 28 europskih država i pritom utvrdila da je više od polovice ispitanih studenata imalo dodatni posao tijekom studija. Ispitani studenti u prosjeku su uz studij dodatno radili 5 do 20 sati tjedno. Zajedno s vremenom potrebnim za predavanja, projekte i učenje, tjedno radno opterećenje u 90 posto zemalja znatno je veće od 40 sati – više od prosječnog zaposlenika. Tek toliko o lijenom studentskom životu! Presudan je razlog dodatnog posla plaća: polovica ispitanih studenata izjavila je da neće moći završiti studij bez dodatnog posla, a četvrtina studenata ima čak ozbiljne financijske poteškoće.1

Zašto se dodatni posao isplati?

Prednosti dodatnog posla potpuno su jasne. Za mnoge je studente na prvome mjestu financiranje studija i životnih troškova. Studiranje je skupo: uostalom, treba platiti stanarinu, hranu i slobodne aktivnosti. Samo uz štednju brzo dosežete svoje financijske granice, a podrška roditelja nije uvijek dovoljna da svaki student pokrije sve troškove.

 

»Mnogi poslodavci prednost daju kandidatima koji već imaju praktična iskustva.«

Još je jedna prednost dodatnog posla stjecanje praktičnog iskustva tijekom rada. Gotovo u svakom zanimanju važno je razviti i uvježbati važne „meke“ vještine (tzv. Soft Skills), primjerice izdržljivost, timski rad i samostalnost. Ako radiš u području koje odgovara tvojoj struci i željenoj karijeri, možeš steći i stručno znanje koje ćeš u budućnosti moći upotrijebiti. To će ti također pomoći kad ćeš tražiti posao nakon diplome: mnogi poslodavci prednost daju kandidatima koji već imaju praktična iskustva. Neke tvrtke čak i zaposle svoje studente nakon što diplomiraju pa ne moraju tražiti novi posao.

Gdje mogu raditi kao student i koji su studentski poslovi dostupni?

Kao student možeš raditi različite poslove kako bi dodatno zaradio novac. Možeš raditi kao asistent na svojem sveučilištu te pružati podršku, primjerice, tijekom predavanja ili u administraciji. Mnogi se asistenti zapošljavaju na fakultetu na kojem studiraju. Na taj način možeš steći puno stručnog znanja koje odgovara tvojem studijskom smjeru.

Osim sveučilišta i mnoge tvrtke nude prikladne poslove, primjerice kao privremeni asistent. U nastavku ćemo ti otkriti što sve trebaš uzeti u obzir kada je riječ o radnom vremenu i ograničenjima plaće. Ako nemaš dovoljno vremena tijekom semestra, posao možeš potražiti tijekom stanke između semestara te na taj način mudro iskoristiti slobodno vrijeme.

Mnogi studenti još uvijek rado biraju klasične studentske poslove poput rada kao konobar, rada na blagajni ili rada u maloprodaji. Drugi ciljano traže tvrtke i institucije koje odgovaraju željenom poslu i koje dobro izgledaju u životopisu. Posao možeš pronaći, primjerice, na društvenim mrežama ili mrežnom tržištu rada. K tomu, mnoga sveučilišta imaju vlastite oglasne ploče poslova, nude posredovanja ili stavljaju obavijesti na crnu ploču.

Želiš li samostalno raditi uz studij?

U OVB-u možeš početi raditi kao student i pripremiti se za svoju poslovnu budućnost.

Pravni okvirni uvjeti za studentske poslove

Mnogi okvirni uvjeti, kojih se moraš pridržavati kada je riječ o dodatnom poslu u kontekstu osiguranja i poreza, ovise o vrsti zaposlenja. U svakom slučaju, trebao bi se unaprijed informirati o važećim maksimalnim ograničenjima kako tvoj posao u konačnici ne bi imao negativne posljedice.

Koliko sati smijem raditi uz studij?

Zakonom nije definirano koliko sati studenti smiju raditi uz studij.

Koliko smijem zarađivati kao student?

Kada je riječ o porezu: osnovni odbitak iznosi 48.000,00 kuna godišnje. To odgovara prosjeku od 4.000,00 kuna mjesečno. Kada se u iznos od 48.000,00 kuna godišnje ubroji iznos od 15.000,00 kuna, što je godišnji limit za rad preko studentskog servisa i odnosi se na poreznu olakšicu roditeljima, godišnji neoporezivi limit koji studenti mogu ostvariti svojim studentskim radom iznosi 63.000,00 kuna.

Imaš li dodatnih pitanja o svojim financijama?

Obrati se financijskom planeru u svojoj blizini i potraži besplatnu podršku u vezi s financijskim pitanjima.

Započni kao student u OVB-u

Ako te zanima raznolik dodatni posao s fleksibilnim radnim vremenom i uživaš li raditi s ljudima, pogledaj našu mrežnu stranicu Karijera. Kao OVB financijski planer možeš sam odlučiti kada i koliko želiš raditi. A možda ti se dodatni posao toliko svidi da i nakon studija poželiš nastaviti raditi kao planer.

Samostalan rad uz puno slobode, mlad tim i dobra osnovna stručna izobrazba trebali bi ti odmah olakšati početak rada tako da kasnije možeš doživjeti puni zamah – bez dugotrajnog traženja posla i razdoblja obuke. Jednostavno razgovaraj s financijskim planerom u svojoj blizini kako bi saznao više informacija o početnim prilikama za karijeru.

Pročitajte i:

 Studenti razgovaraju – Financiranje studiranja

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Financiranje studija: Evo kako to učiniti

Želiš studirati? Možda nakon preddiplomskog upisati diplomski studij? Tijekom studija zaradit ćeš manje novca, nego primjerice tijekom stažiranja. Zato ti nudimo korisne savjete o tome kako najlakše financirati svoj studij.

Kandidat za posao financijskog planera

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

5 savjeta za razgovor za posao financijskog planera

Pomagati ljudima, razvijati uvijek nova rješenja i biti sam svoj šef – rad kao samostalni financijski planer sve je popularniji, posebno među mladima. Ovdje možeš saznati što je važno znati prije razgovora za posao financijskog planera i kako se za njega najbolje pripremiti!