Čini li novac uistinu ljude sretnima? Na koji su način financije povezane sa srećom?

|

Od kada je svijeta i vijeka ljudi tragaju za ključem za sreću. Pri tome se stavovi prije svega razilaze u jednom pitanju: Čini li nas novac uistinu sretnima? Jasan odgovor na ovo pitanje vjerojatno ne postoji. Međutim, može se reći kako način na koji trošimo vlastiti novac uvelike utječe na našu sreću. 

Danas vrijedi pravilo kako za sreću nije dovoljno imati samo novac. Čak ni poduzeća više ne inzistiraju samo na plaći kako bi zadovoljila svoje zaposlenike. Ujednačeni Work-Life-Balance i raznorazne dodatne povlastice kao što su npr. besplatni fitnes treninzi ili zajedničke aktivnosti trebale bi se pobrinuti o boljoj radnoj klimi i sretnijem timu. Usprkos tome nije nikakva tajna da još malo novca ne bi naškodilo upotpunjavanju osjećaja sreće.

Ispravno trošenje

U konačnici, odlučujući faktor u pitanju čini li Vas novac sretnima zapravo je način na koji ga trošite. Pri tome visina investicija više igra sekundarnu ulogu.

  1. Doživljaji umjesto materijalizma: Trošiti novac na doživljaje umjesto na materijalne stvari u mnogome donosi više sreće. Većinom je veselje pred neki događaj veće nego u odnosu na neki kupljeni predmet, a sjećanje na to je dugoročnije. Uz to doživljaje često dijelimo s drugima – što nam isto tako donosi dodatnu sreću.
  2. Raspodjela troškova: Umjesto da si priuštite jednu skuplju stvar, više ima smisla svoje troškove raspodijeliti na više manjih užitaka. Na taj način možete si stvoriti više novih trenutaka sreće.
  3. Platite sada, uživajte kasnije: Jer se na taj način ne izbjegavaju samo financijske krize i eventualni dugovi, nego to dokazano donosi više sreće. Iščekivanje je, kako je poznato, najljepša radost.

Štednja donosi sreću

Trošenje vlastitog novca donosi zadovoljstvo, ali i štednja može pridonijeti upotpunjavanju osjećaja sreće. ING-DiBa anketa je pokazala, da je zadovoljstvo s visinom ušteđevina po zemljama u korelaciji s općim osjećajem sreće: Preko 83 posto ispitanika, koji su veoma zadovoljni svojim ušteđevinama, na pitanje, jesu li sretni, odgovarali su sa „da“ ili „uglavnom“. Od potrošača, koji su veoma nezadovoljni svojom ušteđevinom, nasuprot prethodnima, samo je četvrtina bila sretna.

Ispravan balans između štednje i trošenja novca

Podrazumijeva se kako za sreću nije dovoljan samo novac. U svakom slučaju zaključak je sljedeći: Na koji način trošimo vlastiti novac – ili ga ne trošimo – može veoma utjecati na naš osjećaj sreće. Financijska sreća se nalazi negdje tamo u zlatnoj sredini između štednje i ispravnog trošenja, a gdje se ta zlatna sredina nalazi, ovise od osobe do osobe.

Pročitajte i:

Dijete na bazenu s vodenim pištoljem - Putujte sigurno

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Konačno sunce: Savjeti za budžet za odmor i putno osiguranje

Bez obzira ideš li na putovanje kroz Tajland s ruksakom na leđima ili boraviš u all-inclusive hotelu u Tunisu, ima smisla imati osiguranje u slučaju da se razboliš neposredno prije odmora ili ti ukradu stvari iz hotelske sobe. Na taj način se možeš zaštititi od financijskih posljedica - i bezbrižno otići na odmor.

Rad uz studij: sve o studentskim poslovima

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Rad uz studij: Sve što trebaš znati kada su u pitanju studentski poslovi

Uz sve skuplje stanarine i životne troškove, sve je teže financirati studij. Čak i uz financijsku potporu, mnogi su studenti još uvijek daleko od mogućnosti pokrivanja svih troškova. Studentski posao može pomoći. Tu ćeš saznati zašto se to dvostruko isplati i što sve moraš imati na umu kad je riječ o radu uz studij.