Koliko je zapravo financijska pismenost bitna mladima u Hrvatskoj?

|

Koliku važnost ljudi zapravo pridodaju svojoj financijskoj pismenosti? Smatraju li da je potrebno odvajati vrijeme radi stjecanja novih financijskih znanja, učenja o financijskom ponašanju i odnosu prema trošenju novca? Nažalost, statistika i nije baš obećavajuća kada je riječ o financijskoj pismenosti u Hrvatskoj. Naime, među 144 zemalja svijeta, Hrvatska je na 35. mjestu.

U Hrvatskoj je financijski pismeno 44 posto odraslih osoba, dok je europski prosjek 52 posto1, a na svjetskoj razini ih je tek 33 posto financijski pismeno. Razna svjetska istraživanja pokazala su kako je razina financijske pismenost kod mladih posebno zabrinjavajuća.

Istraživanja pokazuju da se čak 72 posto studenata rijetko ili nikada ne informira o temama vezanima za financije, 44 posto njih smatra kako će vrijednost novca kojeg su dobili u ovom trenutku izgubiti na vrijednosti za otprilike tri godine, dok je drugih 38 posto ispitanika nesigurno u tu tvrdnju. Što se tiče osnova ukamaćivanja koje se primjenjuju kod oročene štednje, petina ispitanika ne zna što bi se dogodilo da određeni iznos oroče na neko vrijeme, njih 32 posto ne bi znalo prepoznati koja je vrsta kredita najpovoljnija s obzirom na visinu kamatne stope, dok samo 38 posto ispitanika zna kako je kredit po tekućem računu najnepovoljniji.2

Još jedan poražavajući podatak je da oko 62 posto studenata uopće nije ni upoznato s pojmom financijske pismenosti. Jedina svijetla točka je što je 63 posto studenata navelo kako je zainteresirano za proširenje svog financijskog znanja.3

Svi bismo se mogli složiti kako bi mlade trebalo educirati tako da razumiju financijski proizvod ili uslugu za koju su zainteresirani, ali isto tako i rizike koje preuzimaju, pogotovo u današnje vrijeme kada su takvi proizvodi sve dostupniji, kompleksniji i raznovrsniji. Kako bismo postali financijski pismena nacija važno je da takva edukacija počne već u ranoj dobi, tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Raznorazne radionice financijske pismenosti počele su stvarati temelje za daljnju nadogradnju znanja o financijama te je veoma bitno da ih mi kao pojedinci nastavimo njegovati i da nastavimo graditi na tim temeljima prije svega zbog vlastitog lakšeg snalaženja u financijskoj džungli koja nas svakodnevno okružuje.

U slučaju da ste već počeli raditi na svojoj financijskoj pismenosti, ali još uvijek mislite da nemate dovoljno financijskog znanja kako biste donijeli neku bitnu financijsku odluku, naši financijski planeri Vam stoje na usluzi i rado će Vam biti podrška na Vašem financijskom putu.

1magazin.hrt.hr
2hr.n1info.com
3srednja.hr

Pročitajte i:

Rad uz studij: sve o studentskim poslovima

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Rad uz studij: Sve što trebaš znati kada su u pitanju studentski poslovi

Uz sve skuplje stanarine i životne troškove, sve je teže financirati studij. Čak i uz financijsku potporu, mnogi su studenti još uvijek daleko od mogućnosti pokrivanja svih troškova. Studentski posao može pomoći. Tu ćeš saznati zašto se to dvostruko isplati i što sve moraš imati na umu kad je riječ o radu uz studij.

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Čini li novac uistinu ljude sretnima? Na koji su način financije povezane sa srećom?

Svatko definira svoju sreću drugačije, a novac u pojmu sreće za mnoge igra jako važnu ulogu. Ispravno trošenje i štednja su pri tome alfa i omega.