© OVB Holding

Najčešće pogreške prilikom stjecanja kapitala

Puno puta je stjecanje kapitala pravi izazov. Razlog prije svega leži u tome što neki ulagači jednostavno ulažu bez razmišljanja i bez asistencije, te pri tome često rade identične pogreške.

Najčešće pogreške prilikom stjecanja kapitala

Na koji se način može uvećati ušteđevina? Tamo gdje je prije ulaganje na štednu knjižicu donosilo solidnu dobit, potrebno je više kreativnosti u vremenima niskih kamatnih stopa, a to često opterećuje ulagače. Sljedeće pogreške mogu biti odgovorne ako stjecanje kapitala ne ide kako ste planirali:

  1. Nema strategije: bez strategije je teško uvećati kapital. Prije nego što počnete s ulaganjem, morate razmisliti o sljedećem: Što točno želim postići? Nakon toga bi se put do cilja trebao podijeliti na pojedinačne manje korake. U utvrđenom razmaku (npr. godišnje) se kontrolira jeste li još uvijek na ispravnom putu. Prilikom odabira ispravne strategije od pomoći mogu biti financijski planeri.
  2. Odugovlačiti u stjecanju kapitala: bolje je ako se što ranije krene sa strategijom ulaganja, pošto se prije može profitirati od takozvanog efekta složene kamate. Tijekom duljeg vremena ovaj efekt već s relativno malim iznosima omogućuje redovito stjecanje kapitala.
  3. Ne ulaziti u rizike: tko ne riskira, taj ne profitira. To također vrijedi za vlastitu strategiju ulaganja. S rizikom također raste i moguća dobit. Međutim, pozor! Ne bi trebalo brzati i sav svoj novac odmah investirati u visoko spekulativne financijske proizvode. Kao i kod mnogih drugih stvari u životu i ovdje se radi o ispravnom balansu, ali i o osobnoj pripravnosti za rizik.
  4. Zanemariti osiguranje od rizika: zdrava porcija rizika je smislena kod strategije ulaganja, dok u životu nije. Tko planira efikasno uvećati svoj kapital, prije toga bi se trebao bezuvjetno osigurati. Pri tome zaštita od rizika znači da se najprije stvori dovoljno rezervi za likvidnost. Naime, tko je sav svoj novac investirao u dugoročna ulaganja kapitala, spreman je za nepredviđene financijske krize, kao što je vlasnik automobila svjestan da se automobil može pokvariti. Osim toga, osiguranja su neizbježna kao obveza i osiguranje od nesposobnosti za rad, kako čovjek u slučaju bolesti ili u slučaju neočekivanih šteta ne bi došao u financijski nezgodan položaj.
  5. Nedostatak fleksibilnosti: štednja bi trebala biti prilagođena vlastitom životnom cilju i trebala bi slijediti određenu strategiju. Usprkos utvrđenim ciljevima i strategijama važno je sačuvati izvjesnu dozu fleksibilnosti, pošto se modeli života i rada mogu mijenjati. Stoga bi strategije koje se slijede trebale biti varijabilne i u njih bi trebalo uvrstiti sve moguće promjene i okolnosti.
  6. Preuzeti svu odgovornost: u današnje vrijeme postoje mnogobrojne mogućnosti koje se bave temom stjecanja kapitala i razne mogućnosti kako biste se informirali o tome. Pri tome možete imati povjerenja u profesionalnu pomoć financijskoga planera. Svejedno, uvijek  trebate paziti da i sami razumijete proizvode u koje ulažete.

Rezime: alfa i omega stjecanja kapitala je fleksibilna strategija, koja odgovara osobnim životnim ciljevima. Ukoliko se pravovremeno počne s investiranjem, informiranjem o različitim proizvodima, te raspolaganjem odgovarajućeg osiguranja od rizika, malo što može krenuti po zlu. Financijski planeri OVB-a podržavaju svaki Vaš korak i pri tome Vam pomažu ostvariti sve Vaše financijske želje i ciljeve.

Natrag   Podijeli na Facebooku    Podijelite na Twitteru

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje iskustva naših posjetitelja. Neki od ovih kolačića tehnički su imperativni kako bi se osigurale određene funkcije web mjesta. Nastavljajući navigacijom na ovim web stranicama, prihvaćate našu upotrebu kolačića. više

Kolačići su deaktivirani, svi već stvoreni kolačići su izbrisani.