© agrobacter/istockphotos

Što su fiksni troškovi i koja visina fiksnih troškova je prihvatljiva?

Tko želi imati kontrolu nad svojim kućnim budžetom mora imati pregled svojih fiksnih troškova. Iz tog razloga postoje smjernice kojih se treba pridržavati.

Što su fiksni troškovi i koja visina fiksnih troškova je prihvatljiva?

Za pravilno financijsko planiranje neminovan je precizan pregled prihoda i rashoda. Ukupni rashodi uvijek se sastoje od fiksnih troškova i varijabilnih troškova. No, što su to točno fiksni troškovi? I koji bi udio u budžetu oni trebali činiti?

Najamnina, osiguranje i struja tipični su fiksni troškovi, jer se pojavljuju redovito i u konstantnoj visini. Što troškovi ispadnu viši to čovjek postaje manje fleksibilan kada je riječ o drugim rashodima. Neki se fiksni troškovi plaćaju mjesečno, a neki na naplatu dolaze kvartalno ili čak jednom godišnje (osiguranja i sl.). S druge strane postoje varijabilni troškovi koji se mogu razlikovati od mjeseca do mjeseca. Takvi troškovi nastaju na primjer prilikom nabavke živežnih namirnica ili šopinga.

Idealan razmjer fiksnih i varijabilnih troškova razlikuje se od kućanstva do kućanstva. Svakako postoje smjernice prema koje čovjeka mogu dobro usmjeriti:

Fiksni troškovi ne bi trebali biti viši od 50 posto neto plaće

Kako bi se omogućila maksimalna financijska fleksibilnost, čovjek bi svoje fiksne troškove trebao držati na najnižoj mogućoj razini i zato vrijedi pravilo kako fiksni troškovi ni u kojem slučaju ne smiju činiti više od 50 posto neto plaće. Preporuča se da iznose od 30 do 40 posto.

Najamnina ne bi trebala prekoračiti trećinu neto plaće

Pretpostavimo da čovjek zarađuje oko 700 eura neto mjesečno, onda najamnina ne bi trebala iznositi više od 233 eura – uključujući sekundarne troškove! Ukoliko čovjek plaća znatno više, trebao bi razmisliti o svojoj stambenoj situaciji.

Ušteđevine za mirovinsko osiguranje ovise o dobi

Siromaštvo umirovljenika je širom Europe važna tema pošto mirovina već odavno nije dovoljna kako bi se održavao životni standard. Upravo zato bi se privatno mirovinsko osiguranje trebalo uključiti u fiksne troškove. Što je čovjek stariji to je veći postotni udio u neto prihodu koji bi se trebao izdvajati za privatno mirovinsko osiguranje.

Novac za "ne daj Bože" je obvezan!

Kako biste se obranili od manjih ili većih financijskih udara, nužno je da imate neki tip ušteđevine. 10 posto neto plaće je pri tome preporučena rata i svakog mjeseca bi tih 10 posto trebalo stavljati u štednju. Na taj način čovjeku ipak ostaje dovoljno prostora kako bi si priuštio i ono što ga usrećuje.

U slučaju da želite detaljnije razmotriti svoje fiksne troškove i moguće potencijale za štednju dogovorite susret s našim financijskim planerima.

Natrag   Podijeli na Facebooku    Podijelite na Twitteru

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje iskustva naših posjetitelja. Neki od ovih kolačića tehnički su imperativni kako bi se osigurale određene funkcije web mjesta. Nastavljajući navigacijom na ovim web stranicama, prihvaćate našu upotrebu kolačića. više

Kolačići su deaktivirani, svi već stvoreni kolačići su izbrisani.