Poskupljenje energenata: Kako možeš uštedjeti struju i novac

|

Žarulja svijetli i troši struju - Potrošnja struje
Najvažnije činjenice o cijenama energenata

Vrijeme čitanja: približno 4 minuta

  • Cijene energenata i troškovi električne energije značajno rastu u Europi. Ekonomično korištenje smanjuje potrošnju energije, a istovremeno štedi novac i štiti okoliš.
  • Najveći gutači struje u kućanstvu su veliki kućanski aparati. Kupnja energetski učinkovitih električnih uređaja se, dugoročno gledano, najčešće isplati.
  • Poduzimanjem jednostavnih mjera možeš se pravilno grijati i smanjiti vlastitu potrošnju energije.

Trenutna energetska kriza i inflacija u Europi koja postojano raste uzrokuju značajan porast cijena - posebice cijena energenata. Za dobru pripremu za nadolazeće zimske mjesece, postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti kod kuće. Čak i jednostavne mjere mogu ti pomoći smanjiti troškove grijanja i uštedjeti mnogo energije. Ovdje ćeš pronaći sve savjete i načine na koje možeš smanjiti troškove energije i potrošnju električne energije.

Postoje dobri razlozi za štednju energije i njezinu svjesniju potrošnju, naročito u današnje vrijeme. Sukob u Ukrajini i s njim povezane visoke cijene energenata sve više stavljaju u prvi plan pitanje ekonomične uporabe fosilnih goriva.

Poskupljenje energenata u Europi

Sve veće cijene energenata i visoka stopa inflacije u Europi sve više opterećuju tvoj novčanik. Stoga ima smisla razmotriti kako možeš smanjiti svoju privatnu potrošnju energije. Bez smrzavanja u vlastitom domu, naravno. Praktična nuspojava novonastalih uvjeta je da štedljivo korištenje resursa ne samo da dugoročno štiti tvoj novčanik, već i okoliš.

No, koliko su trenutne cijene energenata porasle? To je najočitije ako ih usporedimo s cijenama prethodnih godina. Prema informacijama HEP-a, najvećeg distributera električne energije u Hrvatskoj, ovo su cijene električne energije po kWh, bez naknada koje se dodatno naplaćuju i za kućanstvo koje koristi jednotarifno brojilo (jedinstvena tarifa struje):

  • od 1. siječnja 2016. godine do 31. ožujka 2022. godine – 0,52 kn s uključenim PDV-om.
  • od 1. travnja  2022. godine do 1. listopada 2022. godine - 0,5295 kn s uključenim PDV-om.
  • od 1. listopada 2022. godine do 31. ožujka 2023. godine - 0,5295 kn s uključenim PDV-om za za potrošnju do visine 2.500 kWh
  • od 1. listopada 2022. godine do 31. ožujka 2023. godine - 0,7943 kn s uključenim PDV-om za za potrošnju iznad 2.500 kWh

Dakle, u posljednjih 6 godina, cijena električne energije se nije mijenjala, sve do 1. listopada 2022., kada je pronađeno kompromisno rješenje da će veći potrošači plaćati veću cijenu električne energije, u pokušaju zaštite građana od ekonomskog udarca povećanja cijene energenata preko zimskih mjeseci. Ostaje za vidjeti kako će se situacija razviti nakon 31.3.2023.

Uštedi energiju u kućanstvu

Uz tako visoke cijene energenata, pitanje više nije treba li, nego kako uštedjeti energiju i novac unutar vlastita četiri zida. Međutim, to je uvijek lakše reći nego učiniti. Stoga razmisli gdje točno možeš uštedjeti struju i koji su najveći potrošači struje u tvom domu. Na primjer, možeš uštedjeti struju prilikom pranja, u kuhinji, promjenom rasvjete ili u kućnom uredu.

Što troši najviše električne energije

Najlakši način da izmjeriš potrošnju energije svojih uređaja je pomoću mjerača električne energije ili pogledom na naljepnicu energetske učinkovitosti. Uređaji za zabavu, poput televizora i računala, koriste se gotovo svakodnevno i svakodnevno troše određenu količinu električne energije. Kupnja energetski učinkovitih električnih uređaja dugoročno se isplati, unatoč višoj nabavnoj cijeni, jer je godišnja potrošnja električne energije manja.

Žena zamišljena ispred novčanice - ušteda struje

Veliki kućanski uređaji, kao što su hladnjaci, perilice rublja i zamrzivači, tipični su veliki potrošači i troše značajnu količinu električne energije. Ako imaš veliki uređaj koji je star više od 10 do 15 godina, ima smisla kupiti novi. Ako zavučeš ruku malo dublje u džep, to će se dugoročno  isplatiti.

Jednostavno i ispravno grijanje

Jednostavne mjere su sve što ti je potrebno za učinkovito grijanje doma tijekom hladne sezone. Na taj način možeš smanjiti troškove grijanja, uštedjeti energiju i istovremeno održavati svoja četiri zida toplima:

  • Redovito odzračuj svoje radijatore: Ako u radijatoru ima previše zraka, on ne može pravilno grijati. Ako klokoće, trebaš ga odzračiti i po mogućnosti dodati vode.
  • Zabrtvi prozore i vrata: Mjesta gdje zrak prolazi možeš jednostavno prekriti ljepljivim brtvama. Samo stavi komad papira između prozora - ako ga možeš izvući bez problema, trebaš zamijeniti brtvu. To će smanjiti količinu hladnog zraka koji ulazi u prostoriju.
  • Prozrači sobu dva puta dnevno sa širom otvorenim prozorom, a ne stalno sa nagnutim prozorom.
  • Prava temperatura sobe: U dnevnom boravku ne bi trebala biti viša od 20 stupnjeva, a u spavaćoj sobi dovoljno je i samo 16 do 18 stupnjeva. Svaki stupanj manje štedi energiju, a time i novac.

6 praktičnih savjeta za uštedu električne energije

Osim kupnje novih energetski učinkovitih uređaja, struju možeš uštedjeti s postojećim uređajima – kako u kućanstvu tako i u kućnom uredu. Imamo šest savjeta kako jednostavno smanjiti troškove energije i struje.

1. Ušteda u kupaonici

Tuširanje je bolje od kupanja, ali postoji i nekoliko stvari koje možeš uzeti u obzir prilikom tuširanja. Glava tuša koja štedi energiju troši manje tople vode od konvencionalne i stoga je bolja za tvoj novčanik . Također provjeri da tvoj protočni bojler nije postavljen na previsoku temperaturu. 39 stupnjeva Celzijusa smatra se dovoljnim za normalnu svakodnevnu upotrebu - možeš testirati temperaturu pod tušem.

2. Pravilno korištenje perilice rublja

Odjeću je dovoljno prati na 30 Celzijevih stupnjeva. Možeš koristiti i eko program ako ga tvoja perilica rublja ima. Pranje na ovom programu traje dulje, ali općenito troši manje struje i vode.

Djevojčica ispred perilice rublja - smanji troškove energije

3. Namjesti hladnjak

Pobrini se da tvoji veliki uređaji budu na odgovarajućoj temperaturi. Zahladnjak je dovoljna temperatura od 7 stupnjeva Celzijusa, a za zamrzivač je optimalna temperatura od minus 18 stupnjeva. Također, redovito odmrzavaj smrznute kutove u odjeljku zamrzivača - oni troše puno energije.

4. Ekonomično u kuhinji

Tako jednostavno, a opet tako učinkovito: uvijek koristi poklopac kada kuhaš. Na taj načinštediš vrijeme i novac. Također možeš zagrijati vodu u kuhalu umjesto u loncu. Mnogo je brže i troši manje električne energije.

5. U kućnom uredu

Koristi prijenosno računalo radije nego stolno računalo i isključi punjače iz utičnice kada nisu potrebni - oni često tajno troše energiju. Možeš i staviti svoje računalo u način rada za uštedu energije ili stanje hibernacije kada napustiš stol.

6. Izbjegavaj način rada u stanju pripravnosti

U stanju pripravnosti električni uređaji nisu potpuno isključeni iz mreže, što znači da troše električnu energiju čak i kada su isključeni. S višestrukom utičnicom, međutim, možeš potpuno isključiti TV ili Wi-Fi modem preko noći i smanjiti troškove električne energije.

Želiš znati koliko možeš uštedjeti?

Tvoj financijski planer pomoći će ti da dobiješ dobar pregled svoje financijske situacije i pokazati kako najbolje možeš uštedjeti.

 

Pročitajte i:

Žena u supermarketu - inflacija

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Inflacija: Kako ponovno možete zaraditi više novca

Cijene hrane i drugih dobara posljednjih mjeseci konstantno rastu. Mnogim privatnim kućanstvima sve je teži zadatak pokriti mjesečne troškove i plaćati visoke potrošačke cijene. No, kako je zapravo došlo do trenutnog razvoja cijena i kako možete zaštititi svoj novac od pada kupovne moći? Sve što vas zanima možete saznati ovdje.

Dijete s kasicom i kovanicama - mjesečni fiksni troškovi kućanstva

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Što su fiksni mjesečni troškovi i koliko bi trebali iznositi?

Znaš li koliki su tvoji fiksni mjesečni troškovi? Mnogima nedostaje uvid u to koliko mjesečno potroše – no upravo je to najvažnija stavka za planiranje i upravljanje financijama. Ukupne mjesečne troškove svakog kućanstva čine fiksni ali i varijabilni troškovi. Ali što su točno fiksni troškovi i Koliko visoki bi trebali biti?