Inflacija: Kako ponovno možete zaraditi više novca

|

Žena u supermarketu - inflacija
Najvažnije činjenice o inflaciji

Vrijeme čitanja: približno 4 minuta

  • Stopa inflacije u eurozoni porasla je na 10,6 posto u listopadu 2022., što je najviša razina otkada je uspostavljena eurozona.
  • Inflacija označava porast razine cijena dobara. Novac s vremenom gubi vrijednost, a kupovna moć se smanjuje.
  • Nedostatak ponude i povećana potražnja pogoduju inflaciji. Energetska kriza i globalna nestašica zaliha posebno su pridonijeli tome.
  • Kako biste se zaštitili od inflacije u budućnosti, svoju ušteđevinu biste trebali dugoročno uložiti.

Cijene hrane i drugih dobara posljednjih mjeseci konstantno rastu. Mnogim privatnim kućanstvima sve je teži zadatak pokriti mjesečne troškove i plaćati visoke potrošačke cijene. No, kako je zapravo došlo do trenutnog razvoja cijena i kako možete zaštititi svoj novac od pada kupovne moći? Sve što vas zanima možete saznati ovdje.

U lipnju 2022. godine, stopa inflacije u Hrvatskoj dosegnula je 12,1 % u odnosu na lipanj 2021, što predstavlja najvišu stopu inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) prati te podatke. U svakodnevnom životu potrošači posebno osjećaju snažan porast cijene.

Što označava inflacija?

Inflacija se odnosi na općenito rastuću razinu cijena dobara i usluga. Novac s vremenom gubi vrijednost, odnosno dolazi do devalvacije novca i pada kupovne moći. U prijevodu, s vremenom možete kupiti manje za istu količinu novca. No, kako se izračunava stopa inflacije?

U Hrvatskoj, Državni zavod za statistiku (DZS) je institucija koja izračunava stopu inflacije pomoću indeksa potrošačkih cijena (IPC) te objavljuje promjene u usporedbi s prethodnim razdobljima, a te promjene se nazivaju inflacija.

Kako nastaje inflacija?

Uzroka može biti više, ali odlučujuću ulogu u trenutnoj inflaciji imaju naročito dva čimbenika: smanjena ponuda i povećana potražnja. Snažan porast potražnje za oskudnim robama ili sirovinama dovodi do pritiska na cijene. Energetska kriza i uska grla u opskrbi diljem svijeta posljedično sužavaju opskrbu važnim sirovinama poput nafte ili žitarica. Istovremeno, cijena raste jer postoji velika potražnja za tom robom. Tako raste i opća razina cijena.

Kako inflacija smanjuje vašu kupovnu moć?

Rast razina cijena ima posljedice i za fizičke i za pravne osobe. Obje skupine manje ulažu ili smanjuju vlastitu potrošnju - razlog tome je sve manja kupovna moć. Međutim, kako točno inflacija smanjuje našu kupovnu moć?

Pretpostavimo da imate novčanicu od 100 eura i njome možete kupiti hranu u vrijednosti od 100 eura. Uz stalnu inflaciju od 10 posto, ta ista novčanica od 100 eura će za godinu dana imati kupovnu moć od oko 90 eura – odnosno, više nećete moći kupiti točno istu količinu hrane kao prije. Dugoročno i uz visoku inflaciju, vaša će ušteđevina drastično izgubiti vrijednost.

Čovjek zabrinuto gleda u svoj mobilni telefon - rast cijena

Razvoj cijena u Europi

Prema podacima Eurostata, stopa inflacije u eurozoni iznosila je 10,6 posto u listopadu 2022. Godinu dana prije još uvijek je iznosila 3,4 posto. Konkretno, poskupjeli su energenti za gotovo 40 posto, a zatim hrana koja je imala stopu inflacije od gotovo 12 posto. Razvoj stabilnosti cijena posebno je zanimljiv za Europsku središnju banku (ESB). Najvažnija zadaća središnje banke je osigurati stabilne cijene i postojanu inflaciju u eurozoni. Optimalna stopa inflacije trebala bi biti dva posto u srednjem roku. Za postizanje tog cilja ESB koristi razne instrumente – poput politike kamatnih stopa. Uz ključnu kamatnu stopu, ESB može kontrolirati ponudu novca u Europi i povećati ključnu kamatnu stopu kako bi smanjila inflaciju.

Kako se zaštititi od inflacije

Mjere ESB-a važan su korak u snižavanju trenutne inflacije. Unatoč tome, uvijek trebate očekivati određenu stopu inflacije koja će s vremenom obezvrijediti vaš novac. Čak i konstantna inflacija od dva posto utječe na vašu buduću kupovnu moć. Postavlja se pitanje kako možete zaštititi svoj novac od visoke inflacije u budućnosti i sačuvati kupovnu moć? Imamo tri korisna savjeta koji vam mogu pomoći.

 
Žena ima račun u ruci – porast cijena

1. Smanjite osobnu stopu inflacije: Stopu inflacije čine različita dobra, a nemaju sva isti rast cijena. Možete smanjiti svojuosobnu stopu inflacije svjesnim smanjenjem potrošnje novca na robu čiji je porast cijena velik – ukoliko je to moguće. Naravno, morate znati koliki su vaši mjesečni troškovi. Evidencija budžeta pomaže vam u stvaranju jasnog pregleda.

2. Ne ostavljajte ušteđevinu na računu: Inflacija će s vremenom smanjiti vrijednost vašeg novca, a time i vašu buduću kupovnu moć. Iako su kamate na prekonoćne ili oročene depozite već podignute, još uvijek su znatno ispod razine inflacije. Stoga ušteđevinu nemojte stavljati na tekući račun, već je pametno uložite.

3. Uložite novac dugoročno: Ulaganjem svog novca u visokoprinosne investicije, možete se dugoročno suprotstaviti inflaciji. Umjesto da ostavite novac na tekućem računu, možete ga primjerice uložiti u dioničke ili obvezničke fondove i pustiti da dugoročno radi za vas.

Naša preporuka: Ako ranije počnete ulagati svoju ušteđevinu, dugoročno ćete imati koristi od efekta složenih kamata i dobiti više od svoje ušteđevine u budućnosti. To je također moguće i s manjim količinama ulaganja. Pokazat ćemo vam koje ulaganje vam najbolje odgovara. Bez obzira na to jeste li skloni riziku ili radije igrate na sigurno - za svaku vrstu štediše postoji odgovarajući oblik investicije.

Pročitajte i:

Žarulja svijetli i troši struju - Potrošnja struje

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Poskupljenje energenata: Kako možeš uštedjeti struju i novac

Trenutna energetska kriza i inflacija u Europi koja postojano raste uzrokuju značajan porast cijena - posebice cijena energenata. Za dobru pripremu za nadolazeće zimske mjesece, postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti kod kuće. Čak i jednostavne mjere mogu ti pomoći smanjiti troškove grijanja i uštedjeti mnogo energije. Ovdje ćeš pronaći sve savjete i načine na koje možeš smanjiti troškove energije i potrošnju električne energije.

Djevojčica sa srcem i božićnim lampicama – Pametno Ulaganje Novca

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Pametno Ulaganje Novca: Ostvarite Više od Svoje Štednje

Božić je pred vratima! Godišnji bonusi, božićnice i novčani darovi za Božić mnogima će uljepšati početak godine. Koliko god primamljivo bilo, nemojte odmah sve potrošiti. Puno je bolje i održivije pravilno uložiti novac jer tako ulažete u vlastitu budućnost. Saznajte kako to učiniti u nastavku članka.