OVB i u trećem kvartalu 2020. godine nastavlja niz pozitivnog razvoja poslovanja

|

U Kölnu, 10. studenog 2020. Koncern OVB nastavlja svoj pozitivan trend razvoja poslovanja i u trećem tromjesečju 2020. godine.

Ovaj europski koncern za pružanje financijskih usluga ostvario je, naime, u prvih devet mjeseci 2020. godine prihode od posredovanja u vrijednosti od 195,2 milijuna eura.

U najsnažnijem segmentu srednje i istočne Europe su prihodi od posredovanja porasli za 6,0 posto na 94,0 milijuna eura. Nacionalna društva u Poljskoj, Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini ostvarila su isto tako u pojedinim segmentima značajan porast prometa. Istodobno su u segmentu Njemačke prihodi od posredovanja iznosili 44,6 milijuna eura, što je nešto ispod razine koja je ostvarena prethodne godine. Međutim, segment južne i zapadne Europe povećao je svoj promet za 2,9 posto na 56,5 milijuna eura. Posebno su u Švicarskoj znatno porasli prihodi od posredovanja. Također je i Austrija ostvarila rast prometa. Belgija i Španjolska kretale su se oko razini koju su ostvarile i prethodne godine.
Mario Freis, predsjednik Uprave koncerna , rekao je: „Pozitivan razvoj poslovanja ukazuje na to da je OVB prilagodljiv, fleksibilan i sposoban brzo i učinkovito reagirati na zahtjevne situacije.“

OVB koncern povećao je svoju bazu klijenata širom Europe za 5,8 posto, s 3,71 milijuna u prethodnoj godini na 3,93 milijuna klijenata krajem rujna 2020. godine. U usporedbi s prethodnom godinom je za 4,1 posto povećan i broj financijskih planera, tako da ih je sada ukupno 5.164.

Operativni rezultat poslovanja OVB-a u prvih devet mjeseci povećan je za 29,0 posto na 11,1 milijuna eura. EBIT u segmentu srednje i istočne Europe značajno je porastao za 30,9 posto, na 9,3 milijuna eura. Pritom je EBIT segmenta južne i zapadne Europe smanjen za s 3,4 milijuna eura na 3,0 milijuna eura. Međutim, operativni rezultat u segmentu Njemačke povećao se za 10,2 posto, na 6,2 milijuna eura. Konsolidirani poslovni rezultat značajno je porastao za 17,0 posto na 8,3 milijuna eura. Rezultat po dionici isto je porastao na 58 euro centa, dok je on u istom kvartalu prethodne godine iznosio 50 euro centa.

„Posebno me veseli povećanje operativnog rezultata. Ostvarili smo značajan rast EBIT-a i u segmentu srednje i istočne Europe i u segmentu Njemačke. Održavajući disciplinu troškova na istoj razini, povećali smo ulaganja u digitalizaciju u tekućoj financijskoj godini. Srednjoročno ćemo svoju digitalnu transformaciju ubrzati povećanjem ulaganja“, naglasio je OVB CFO, Oskar Heitz.

S obzirom na pozitivan razvoj u prva tri kvartala 2020. godine, OVB podiže svoju ljestvicu prognoze za cjelokupnu 2020. godinu i pretpostavlja da će se ostvariti lagani porast prihoda od posredovanja, dok za EBIT smatra da će ostati na razini iz prethodne godine.