Kad ravnopravnost nije samo floskula

Da se muškarcima i ženama u poslovnom svijetu pružaju različite prilike, María Carme rano je osjetila na vlastitoj koži. Kad se prije par godina odlučila zakoračiti u financijski sektor kojim su dugo vremena dominirali muškarci, bila je spremna na sve – no u OVB-u je naučila da može bolje.

Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore

Svoju karijeru María Carmen započela je u hotelijerstvu. Nakon sedam godina za svoju je dugogodišnju odanost i svoje zalaganje „nagrađena” otkazom. No, umjesto da potone u samosažaljenje, mlada je žena iskoristila ovu prepreku kao novi početak.  „Vjerujem da se sve događa s određenim razlogom i imala sam osjećaj da se preda mnom otvara novi, bolji put”, ispričala je María Carmen. „Odlučila sam raditi za OVB jer mi je mogućnost osnivanja vlastitog poduzeća djelovalo uzbudljivo. Htjela sam saznati kako je to kad se vlastito zalaganje zaista isplati.”

Jednake prilike u praksi

„Tijekom svoje karijere u hotelijerstvu često sam primjećivala da se ženama pružaju lošije poslovne mogućnosti nego muškarcima”, ispričala je María Carmen. No kod OVB-a spol ne igra nikakvu ulogu. „Svi imaju jednake mogućnosti za razvoj karijere”, dodala je. Naravno postoje razlike u načinu financijskog planiranja. Tako žene često imaju nešto više suosjećanja što može biti i prednost i mana. „Svatko tko želi raditi pošteno, dugoročno i profesionalno, uspjet će u OVB-u.”

Međusobna podrška alfa je i omega

María Carmen sada je već 10 godina u OVB-u i kao regionalna direktorica ima brojne suradnike. Za njen uspjeh ključna je bila vjera u samu sebe. „Svatko bi trebao staviti svoje sumnje po strani i okružiti se ljudima koji su pozitivni i vjeruju vam”, objašnjava María Carmen. Ova podrška koju pružaju drugi ljudi, prije svega vlastiti kolege, od ogromne je važnosti. „U OVB-u sam uvijek imala izvanredne kolege uz koje sam se osjećala cijenjeno – i to ne usprkos tome što sam žena ili zato što sam žena, nego isključivo zbog svoje osobnosti.”