Uspješne majke – OVB staje na kraj neprestanom balansiranju

Za Melindu i Anitu ravnoteža između karijere i obitelji nije kao hodanje po špagi, nego stvarnost koju žive. Dvije kolegice zaradile su financijsku neovisnost kao uspješne OVB financijske planerice.

Veliki zahtjevi od vlastite budućnosti

Melinda je odrasla u jednom malom mađarskom selu. Još je od malih nogu bila jako ambiciozna i znala da nije stvorena za prosječnu karijeru. Htjela je više, htjela je biti neovisna i uspješna. No, njeno rodno mjesto nije nudilo neke posebne poslovne prilike. Njen je izlaz bio studij ekonomije u Budimpešti. I Anita je došla studirati u glavni grad. Njeni roditelji ju nisu mogli financijski poduprijeti te je morala potražiti posao. Obje su saznale za mogućnost karijere u OVB-u preko kolegice.

S mnogo ambicije do uspjeha

U međuvremenu Melinda i Anita preko deset godina rade u OVB-u i obje su na vodećim pozicijama. „U OVB-u sam postigla ono što je oduvijek bio moj cilj: financijska neovisnost“, kaže Melinda. „Za nas obje je osim toga bilo izrazito važno nekad kasnije imati dovoljno vremena za osnovati vlastitu obitelj. I to bez odricanja ili ovisnosti o partneru.“

Posao i obitelj – u OVB-u nije proturječje

Želja za obitelji se objema ispunila. „Kada sam imala trideset, upoznala sam svog muža – bili smo i još jesmo kolege. Nedugo nakon toga došla je na svijet i naša kći. Otada više ništa nije bilo kao prije“, kaže Melinda, čija je kći u međuvremenu stara tri godine. Za zaposlene roditelje danas je neprestano balansiranje imati karijeru i obitelj istovremeno. Detaljno planiranje i izmjenjivanje kod roditeljskih obveza pritom je skoro uvijek neophodno. „Hvala Bogu da nemamo takve koordinacijske napore. Moj muž isto radi u OVB-u pa oboje imamo maksimalnu fleksibilnost što se tiče privatnih termina. Kada naša dvogodišnja kći npr. ima predstavu u vrtiću, uvijek smo oboje tamo“, kaže Anita.

Uz fleksibilno radno vrijeme, kao majka ili otac moguće je uvijek računati na razumijevanje i potporu kolega i nadređenih. „Anita i ja smo otprilike u isto vrijeme postale majke. To nas je još više zbližilo. Osim toga imamo super ljude u uredu, a čak i nekoliko članova obitelji radi ovdje. Kao velika OVB obitelj, čovjek se uvijek može osloniti na dovoljan broj potencijalnih babysitera“, objašnjava Melinda uz smiješak.