I ljudima koji inače pomažu drugima ponekad treba podrška

Karoline Kaltenbacher socijalna je radnica i pedagoginja koja voli svoj posao čitavim srcem. Zajedno sa svoja dva psa pomaže djeci i mladima, ali i odraslima, da prevladaju teške životne faze.

Alternativa konvencionalnim terapijama

Priroda ima ljekovite moći. Karoline u to vjeruje svim srcem. Stoga je ova 36-godišnjakinja prije dvije godina odlučila pokrenuti samostalan posao potpomognut prirodom i životinjama. U austrijskom Gradišću liječi pacijente s vrlo različitim potrebama: „Dio djece treba samo podršku pri učenju, dok druga pak djeca imaju negativna iskustva s kojima se ne mogu sama nositi. Treba im pomoć, no ne žele razgovarati o svojim problemima. Upravo tu nastupam ja sa svojim psima uz čiju pomoć gradimo mostove tamo gdje uobičajena terapija više ne može prodrijeti”, objašnjava Karoline.

Podrška u slučaju bolesti

I odrasli čine dio Karolininih stalnih pacijenata. Oni, primjerice, traže podršku kod teških zdravstvenih stanja kako bi ponovno našli svoj put. „Pokazujem ljudima kako crpiti energiju i snagu iz prirode kako bi nekad u budućnosti mogli funkcionirati bez profesionalne pomoći.”

Tko pomaže ljudima koji inače pomažu drugima?

Karoline svoj rad vidi više kao poziv nego kao posao. Stoga ovo područje njenog života zahtijeva najveću pažnju. Lako se desi da u ovom slučaju vlastite financije padnu u drugi plan. Stoga je Karoline odlučila zatražiti pomoć profesionalaca. Već je 15 godina klijentica OVB-a, Jürgen je njen financijski planer od samih početaka.  „On poznaje mene i moje potrebe već cijelu vječnost i zna točno što trebam”, kaže Karoline. „Dovoljna je kratka SMS poruka i Jürgen je već tu.” Temelj ovog uspješnog odnosa je otvorenost. „Ako mi se određena polica ili drugi financijski proizvod ne svidi na prvu, Jürgen će tražiti dalje dok ne nađe odgovarajuće rješenje za mene.”