Pametno Ulaganje Novca: Ostvarite Više od Svoje Štednje

|

Djevojčica sa srcem i božićnim lampicama – Pametno Ulaganje Novca
Najvažnije činjenice o pravilnom ulaganju novca

Vrijeme čitanja: približno 5 minuta

  • Postoji mnogo načina za pametno ulaganje novca. U što ćete investirati, ovisit će uvelike o Vašoj osobnoj situaciji.
  • Dugoročna investicije uvijek su dobra ideja. Tako imate više vremena graditi bogatstvo, ostvariti povrat i izgladiti stope fluktuacije. Stoga je vrlo bitno da započnete ulagati dok ste još mladi.
  • Oni koji cijene dobar povrat trebali bi svakako ulagati u fondove. Ovo je vrlo dobra opcija ulaganja za mlade, jer se novac može investirati dugi niz godina i manje je podložan stopi fluktuacije i padu tržišnih cijena.
  • Za početak, dovoljno je malo uložiti. Tijekom vremena, znatna količina sredstava može se akumulirati i ulažući manje količine novca tijekom vremena. Također je važno imati široku diverzifikaciju uloženog kapitala.

Božić je pred vratima! Godišnji bonusi, božićnice i novčani darovi za Božić mnogima će uljepšati početak godine. Koliko god primamljivo bilo, nemojte odmah sve potrošiti. Puno je bolje i održivije pravilno uložiti novac jer tako ulažete u vlastitu budućnost. Saznajte kako to učiniti u nastavku članka.

Mladima i mladim stručnjacima najčešće je teško pronaći pravu strategiju za pametno ulaganje. Mnogi od njih ne razmišljaju o svojoj budućnosti u tom trenutku, ne znaju dovoljno o investicijama i financijama ili nemaju dovoljno sredstava da bi krenuli u ulaganja. Dozvolite da vas razuvjerimo, uz nekoliko pravih koraka, možete već danas napraviti nešto za svoju budućnost – čak i sa skromnim primanjima i čak i bez profesionalnih znanja o investicijama.   

Zašto je pravilno ulaganje novca toliko važno?

Ono što je vrijedilo za naše djedove i bake, danas nam više ne može puno pomoći: štedne knjižice, tekući računi ili dobra stara kasica prasica već odavno nisu više prikladne opcije za štednju.

Štoviše – ako svoj novac položite na tradicionalna, navodno sigurna mjesta, zapravo riskirate gubitak vrijednosti. Stopa inflacije utjecat će na vrijednost novca i ako ga duže vrijeme ne dirate na kraju ćete dobiti čak i manje nego što ste stavljali sa strane. A zbog trenutne niske kamatne stope, na svoj novac ostvarit ćete male ili čak nikakve kamate.

Ne kažemo da biste trebali odustati od štednje i potrošiti sav novac odjednom. Mnogi drugi već posjeduju mnogo stvari, a Vi ne radite dovoljno za sebe niti za svoju budućnost. Najvažnije je da ste uvijek dobro opskrbljeni – sada i kasnije.

U što uložiti?

Postoje mnogi načini investiranja, ovisno o Vašim ciljevima ili vremenskom okviru u kojem planirate ulagati. Njihove temeljne razlike su uvjeti povrata, rizik i vrijeme ulaganja.

Štednja po viđenju ili oročena štednja

Klasične opcije kao što su tekući račun, štedni račun ili štedni račun po viđenju nisu prikladne za dugoročnu štednju, ali vam omogućuju da u svakom trenutku raspolažete određenom količinom sredstava.

Stručnjaci preporučuju da se za iznenadne troškove uvijek sa strane drži ušteđevina u iznosu od dva do tri neto prihoda.

Osim štednih računa i prekonoćnog depozita, oročeni depoziti su i siguran oblik ulaganja koji štiti Vaš kapital. Uz oročeni depozit ulažete određeni iznos na unaprijed određeno razdoblje i na to ostvarujete kamatu. Međutim, to također znači da se u međuvremenu ne možete vratiti uloženi novac ili ga uložiti negdje drugdje ako kamatne stope ponovno porastu.

Investicijski fondovi i ostali oblici tržišnih ulaganja

Ako želite profitabilno uložiti vlastiti novac, ne možete zaobići burzu. Investicijski fondovi također su dobar način ulaganja za mlade i početnike da krenu s investiranjem.

Ovdje ne morate odlučivati ​​o pojedinačnim dionicama i vrijednosnim papirima, već svoj novac povjerite upravitelju fonda koji upravlja uloženim kapitalom svih ulagača.

Pojedinačne dionice manje su prikladne za ulagače bez naprednog poznavanja tržišta dionica, jer je rizik gubitka vrijednosti ovdje prilično visok. S druge strane, s fondom koji sadrži širok raspon dionica i vrijednosnih papira, rizik se smanjuje. Na primjer, ako cijena određenih dionica padne, ostali vrijednosni papiri u fondu mogu nadoknaditi gubitak.

Pasivni fondovi, na primjer ETF-ovi, obično zahtijevaju jeftinija ulaganja, ali iziskuju više osobne inicijative i znanja jer se ne možete osloniti na upravitelja fondovima.

Dječak i mladi muškarac stavljaju novac u staklenku

Važno je i da se novac što dulje ulaže u fondove kako bi se mogla nadoknaditi kratkoročne fluktuacije u cijenama. Tijekom duljeg vremena investitorima su često mogući dobri povrati.

Mirovinski fondovi i osiguranja

Razmišljate o većoj ušteđevini, a na umu Vam je vlastita mirovina? Razmislite tada o mirovinskom osiguranju vezanom za jedinice investicijskog fonda. U tom slučaju imate koristi od sigurnosti i predvidljivosti rentnog osiguranja te istovremeno ostvarujete dobar povrat kroz sudjelovanje na burzi.

Uloženi novac osiguravajuće društvo ulaže u fondove ili druge vrijednosne papire kako bi osiguralo bolji povrat.

Na kraju ugovorenog razdoblja dobivate mjesečni anuitet, koji će biti veći ako je tržišni učinak u međuvremenu bio bolji.

Materijalna imovina i nekretnine

Također je moguće ulaganje novca u materijalnu imovinu poput plemenitih metala, kolekcionarskih predmeta ili nekretnina.

Međutim, zbog relativno visokih troškova i rizika od pada vrijednosti, ove se opcije rjeđe  preporučaju početnicima i mladima.

Razborite odluke (ne samo) za Novu godinu

Više kretanja, zdravija prehrana, micanje loših navika poput pušenja: postoji mnogo pametnih odluka. Što kažete na to da odlučite osigurati svoju budućnost? Nije teško mjesečno izdvajati manje iznose novca. I što ranije krenete, više ćete s vremenom uštedjeti. Ako vam potražite pomoć, još ćete lakše krenuti. Ne trebati biti financijski stručnjak, dovoljno je da potražite jednog i on će Vam pomoći pronaći najbolju strategiju za pametno ulaganje novca.

Nazdravljanje pjenušcem za Novu godinu

Ispravno ulaganje novca: savjeti i trikovi

Često se svi prije svega trebamo uvjeriti i umiriti naš unutarnji glas. Većina je čula za mirovinski jaz, siromaštvo u starosti i slične probleme i itekako je svjesna da je dobro mirovinsko osiguranje zapravo neophodno.

Međutim, mnogima je tema financija stresna ili suviše komplicirana, a mladi o tome prekasno počnu razmišljati.

Dobra stvar je što se pozitivan stav prema novcu i planiranju mirovine može naučiti! Ako se redovito podsjećate na svoje ciljeve i želje za budućnost i razmišljate o tome što možete učiniti sa solidnom imovinom, lakše ćete razviti pozitivne misli o štednji.

Kako krenuti pravilno ulagati novac?

Najprije trebate utvrditi koji je cilj Vašeg ulaganja. Štedite li za neki određeni cilj ili kupovinu? Štedite li za svoju mirovinu? Ili jednostavno želite povećati vlastita sredstva?

O vašem cilju ovisi i horizont ulaganja, odnosno trajanje Vašeg ulaganja. Postoje mnogo načina za pametno i dugoročno ulaganje novca.

Također je važno znati koji ste tip ulagača. Pridajete li veću vrijednost sigurnosti ili želite ostvariti što veći povrat?

Oblici ulaganja koji obećavaju visoke povrate obično su podložni velikim fluktuacijama i stoga su rizičniji, dok sigurnije opcije imaju tendenciju generiranja manjih povrata. Obično se preporučuje kombinacija sigurnijih ulaganja i ulaganja s većim povratom.

Maleni iznosi čine veliku razliku. Ne trebate investirati čitavo bogatstvo kako biste učinili nešto pozitivno za svoju budućnost.

Često ima smisla pomno analizirati vlastitu financijsku sliku. Gotovo svatko pronađe nepotrebne troškove kao što su neiskorištene pretplate, preskupi računi za električnu energiju ili nepovoljne police osiguranja za koje je moguće izdvajati manje novca.

Čak se i jednokratni iznosi, na primjer novčani darovi za Božić, isplate bonusa ili nasljedstva, mogu dobro i razumno uložiti.

Dvije mlade žene gledaju u pametni telefon

Prava kombinacija čini razliku

Što je širi raspon različitih kategorija sredstava, tim bolje. To se također naziva diverzifikacija. Stoga svoja sredstva uložite na različite načine i smanjite rizik od gubitka.

U idealnom slučaju, trebali biste odabrati kombinaciju sigurnih, kratkoročnih i dugoročnih opcija usmjerenih na povrat uloženog. Što ćete odabrati, ovisit će o Vašim osobnim željama i ciljevima.

Ali ne brinite: ne morate odmah sastaviti savršeni investicijski portfelj. Kako god krenuli, prvi korak je uvijek najteži – ali najvažnije je da ga učinite!

Savjet: Srećom, postoje stručnjaci koji Vam u tome mogu pomoći, tako da se ne morate sami probijati kroz džunglu ponuda.

Nije teško potražiti financijski plan

Ako ste se odlučili za pametno ulaganje novca, već ste na dobrom putu. Teško je jedinstvenim odgovorom odgovoriti na pitanje koji način investiranja je pravi za Vas i gdje možete ostvariti razuman povrat.

Zato postoje stručnjaci koji će vas i vašu individualnu situaciju detaljno analizirati i pokazati koja vam investicija zaista ima smisla za vas i koji su različiti oblici ulaganja dostupni.

Pročitajte i:

Žena u supermarketu - inflacija

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Inflacija: Kako ponovno možete zaraditi više novca

Cijene hrane i drugih dobara posljednjih mjeseci konstantno rastu. Mnogim privatnim kućanstvima sve je teži zadatak pokriti mjesečne troškove i plaćati visoke potrošačke cijene. No, kako je zapravo došlo do trenutnog razvoja cijena i kako možete zaštititi svoj novac od pada kupovne moći? Sve što vas zanima možete saznati ovdje.

Umirovljenici praznih novčanika – mirovinsko osiguranje

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

7 pogrešaka kod mirovinskog osiguranja: donesite ispravne financijske odluke

Mnogi su ljudi postali svjesni da mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja više nije dostatna za bezbrižno i opušteno starenje. Demografske promjene i sve starije stanovništvo dovode do raspada sustava. Privatno osiguranje je zato sada još važnije. No, vrlo brzo se može napraviti nekoliko pogrešaka. Ovdje možete saznati koje pogreške trebate izbjegavati i kako možete osigurati financijska sredstva za sebe.